Film Dankinja (The Danish Girl) biće premijerno prikazan na Festu 3. marta u Sava Centru.

Podsećamo vas da je glumica Alisija Vikander osvojila Oskara za najbolju sporednu ulogu u ovom filmu.

Ukoliko propustite premijerno prikazivanje na Festu, fllm možete pogledati od 24. marta na redovnim repertoarima naših bioskopa.

Zasnovan na romanu Dejvida Ebershova, „Dankinja“ je neverovatna ljubavna priča inspirisana životima Lili Elbe i Gerde Vejner (koje igraju oskarovac Edi Redmejn, „Teorija svega“ i oskarovka Alisija Vikander, „Ex Machina“, a režira oskarovac Tom Huper, „Kraljev govor“, „Jadnici“). Lilin i Gerdin brak i rad evoluiraju dok prolaze kroz Lilino revolucionarno putovanje kao transrodnog pionira.

U Kopenhagenu 1926, umetnik Ajnar Vejner je oženjen Gerdom Vejner i poznat je po slikama pejzaža. I Gerda je umetnica, ali manje poznata po radu na portretima uglednih građana. Njihov brak je stabilan i pun ljubavi, ali neke lične i profesionalne pojave su im oboma promakle.

Sve će početi da se menja jednog dana kad Gerda zamoli svog muža da zameni model koji mora hitno da naslika i obuče mu haljinu.  To iskustvo će biti transformišuće jer će Ajnar uskoro shvatiti da je Lili zapravo izraz njegove prave ličnosti i počeće da živi svoj život kao žena. Gerda će neočekivano shvatiti da ima novu muzu i obnovljeni kreativni nalet. Ali ovaj par će uskoro doživeti negodovanje društva.

Napustiće svoju domovinu i otići negde gde ljudi imaju otvorenija shvatanja, u Pariz.  Tamo će Gerdina karijera nastaviti da cveta. Brak ovog para će evoluirati, ali ne bez napora.  Ali Gerda će sve vreme podržavati Lilino putovanje kao transrodne žene. Jedno kroz drugo, oni će naći hrabrosti da budu ono što stvarno jesu.