Ove nedelje (6. novembra) u 21:00 na HBO 3 počinje prikazivanje nove serije iz Češke – “Pustinja”.

Mi smo pogledali prve dve epizode i evo naših utisaka.

Za početak, trebalo bi da znate da je serija urađena u originalnoj HBO produkciji i to od scenarista druge HBO mini serije “Ognjeni grm” iz 2013. godine Stepana Hilika.

A to zaista obećava. Recimo zato što serija ima ocenu 8 na IMDB što je za naslov van engleskog govornog područja dosta. “Ognjeni grm” je inače zasnovan na stvarnim događajima i likovima o studentu iz Praga Janu Palachu koji se zapalio u znak protesta protiv Sovjetske okupacije.

Dakle, proverena ekipa snimila je nešto novo i to je dovoljno da nas zainteresuje.

Serija Pustinja se dešava u selu na severu Češke gde velika kompanija planira da proširi kopove uglja. Zbog čega meštanima nudi kompenzaciju za napuštanje domova.

Ali gradonačelnica Hana Sikorova se, za razliku od većine meštana, protivi ovim planovima. A onda nestaje njena četrnaestogodišnja ćerka.

Tu su još i problematični štićenici popravnog doma, prostitutke, pijani seljani koji ne vole gradonačelnicu, pomalo čudan otac nestale devojčice.

Ali da biste osetili mračnu atmosferu provincije u Češkoj zaista bi trebalo da pogledate prvu epizodu da bi vam bilo jasno o čemu pričamo. Zapravo, možemo slobodno da kažemo da bi ovako izgledao True Detective da se snimao u Češkoj.

Režiser Ivan Zachariáš je fantastično dočarao psihosferu i sve vreme ćete iščekivati šta će se desiti, iako znate da se neće desiti ništa dobro.

Takođe, serija pomalo podseća i na još jednu seriju iz HBO produkcije, poljski Čopor (Wataha), čiju prvu (i jedinu) sezonu smo mogli da vidimo pre 2 godine. I dalje žalimo što nije snimljen nastavak, pa smo Pustinju doživeli pomalo kao nastavak.

Dopašće vam se i da za promenu pogledate seriju na jeziku koji je sličan vašem sa ljudima koji liče na vaše komšije. Shvatićete da razumete češki mnogo više nego što ste mogli da pretpostavite.

Epizode traju 55 minuta a emitovaće se svake nedelje u istom treminu. Serija će biti dostupna i putem HBO GO usluge videa na zahtev već od jutarnjih sati. Svi gledaoci u Srbiji koji od 06.11. do 05.12. posete www.hbogo.rs, moći će da pogledaju prvu epizodu serije “Pustinja” besplatno i bez registracije.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime