U konkurenciji za esnafsku nagradu još su bili Pol Tomas Anderson za “Biće krvi”, priču o usponu naftnog magnata u Kaliforniji i “Into the Wild”, dramu Šona Pena inspirisanu istinitom pričom o tragičnoj smrti jednog mladića na Aljaski.

Kandidati su bili i Toni Gilroj koji je debitovao sudskim trilerom “Majkl Klejton” i slikar/režiser Džulijan Šnabel za film “Skafander i leptir”, koji je nedavno dobio Zlatni globus za režiju.

“Lepo je dobiti priznanja kritičara, čak i publike, ali ima nešto posebno u tome kad čoveku priznanje odaju ljudi koji rade isto što i on”, izjavio je Džoel Koen koji je sa bratom snimio filmove kao što su “Largo” i “Blood Simple”.

Ostvarenje “Nema zemlje za starce” nominovano je u osam kategorija za Oskare, uključujući za najbolji film, režiju i Havijer Bardem za epizodnu ulogu.

Udruženje koje okuplja filmske i televizijske režisere, nagrade dodeljuje od 1949, a od tada se samo šest puta njihov izbor nije poklopio s izborom američke akademije za Oskara za najbolju režiju.

Često film nagrađen za režiju dobio pozlaćenu statuetu i u kategoriji najboljeg filma.

Prošle godine, Martin Skorseze je za “Dvostruku igru” dobio nagradu udruženja režisera, a potom i Oskara za režiju, a to ostvarenje je pobedilo i kao najbolji film.

Poznavaoci prilika ukazuju, međutim, da je 2007. jedna od najneizvesnijih godina u Holivudu: “Pokajanje” i “Svini Tod: Pakleni berberin iz Ulice Flit” osvojili su Zlatne globuse za najbolju dramu odnosno komediju/mjuzikl, ali su po broju nominacija za Oskare daleko iza “Nema zemlje za starce” i “Biće krvi”.

Nagrade udruženja režisera dodeljene su u subotu uveče u Los Anđelesu, a već u nedelju uveče priznanja će podeliti druga esnafska grupa, udruženje glumaca.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime