U "Britanskom medicinskom žurnalu" objavljena studija o lošim navikama najpoznatijeg tajnog agenta na svetu, prenosi Mondo.

"On može da izbegne bilo koju opasnu situaciju, ali ne i činjenicu da njegovo telo trpi zbog prekomernog konzumiranja alkohola". Ovom rečenicom Si-En-En (CNN) opisuje studiju nekoliko lekara koji su proučavali romane Ijana Fleminga i došli do zaključka da "Bond pije previše martinija".

"Zbog količine alkohola koji konzumira, Bond je suočen sa visokim rizikom bolesti povezanih sa alkoholom i prevremenom smrću", rekao je Patrik Dejvis, jedan od potpisnika studije.

Lekari su do zaključka da je agent 007 "alkos" došli nakon što su prostudirali 12 romana Ijana Fleminga, kako bi precizno utvrdili koju količinu alkohola on konzumira.

Rezultat – u 12 romana je popio ukupno 1.150 pića. Otišli su korak dalje, pa su čak izračunali da je jedinica alkohola u Velikoj Britaniji ekvivalent za 10ml. Ako se isključe dani koje je Bond proveo u zatočeništvu, na lečenju ili oporavku, tokom kojih Bond ne pije, agent ispije prosečno 92 jedinice alkohola nedeljno, odnosno 736 grama alkohola.

Svetska zdravstvena organizacija postavila je limit od 210 grama nedeljno, pa je tako prosečna količina alkohola koju ispija tajni agent četiri puta veća od maksimalne doze predviđene za odraslog muškarca.

"Agent 007 je suočen s ozbiljnim rizikom bolesti jetre, cirozom, sa impotencijom i drugim zdravstvenim problemima povezanim s alkoholom", rekao je Dejvis.