Ben Kingsley igra ratnog zločinca Adolfa Ajhmana u novom filmu “Operation Finale”. Kaže da to nije uradio iz poštovanja, već je hteo da ga potpuno razotkrije, baš kao i njegove zločine.

Izraelski mediji navode da će “Operation Finale” biti prikazan u američkim bioskopima ove nedelje i da je to film o hvatanju Ajhmana, glavnog arhitekte holokausta, na ulicama Buenos Ajresa u maju 1960. godine. Takođe pišu da je tek pet decenija nakon pogubljenja Ajhmana, kome je suđeno u Jerusalimu, Mosad konačno objavio informacije o Operaciji finale, uključujući i podatak da je 70 odsto onih koji su učestvovali u hvatanju bili preživeli u holokaustu ili su došli iz Evrope.

Tim agenta Mosada otputovao je u Argentinu u izuzetno opasnu misiju da prokrijumčari Ajhmana iz te zemlje i izvede ga pred lice pravde u Izraelu, navodi AP a prenosi N1.

Ajhman je živeo u toj zemlji Južne Amerike pošto je pobegao iz Nemačke na kraju rata. Bio je tvorac Konačnog rešenja, nacističkog plana da se unište Jevreji. Šest miliona Jevreja je ubijeno u holokaustu.

“Igrao sam ga za vas, da mu sudite, za vas da vidite. Pustio sam ga i posvetio moju predstavu Eliju Vizelu i milionima koji su izgubili svoje živote pod njegovom komandom”, rekao je Ben Kingsley.

Nakon što je proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i zločine protiv jevrejskog naroda Ajhman je osuđen na smrt vešanjem i pogubljen je u noći izmedju 31. maja i 1. juna 1962. godine. To je bila jedina smrtna kazna ikada izvršena u Izraelu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime