Anksioznost kod dece je u ovo vreme moguća i normalna. Kada deca kažu da ih boli stomak često zapravo imaju anksiozni napad. Prema jednom istražvanju 30 posto dece od 10.000 ispitanih imalo je anksiozni napad pre osamaneste godine. Često roditelji to ne primete i ne mogu deci da pruže adekvatnu pomoć, piše Bright Side.

Pored bola u stomaku česti simptomi anksioznosti su i bes, razdražljivost. Dešava se da ne žele da idu u školu, zabrinuti su šta će se dešavati u budućnosti, ne osećaju glad. Glavobolja, bol u grudima, vrtoglavica takođe mogu biti znaci anksioznosti.

Deca između četiri i šest godina mogu se bojati nekih životinja mraka, priča o duhovima, vešticama. Naravno, promena mesta stanovanja, vrtića ili škole, drugova i drugarica mogu izazvati takođe napade panike ili strah.

Zato je važno posmatrati svoje dete, pričati sa njim, ljubiti ga i pokazivati ljubav i potražiti pomoć stručnjaka ukoliko se ovakve epizode nastave.

U vreme korona virusa, karantina, nedostatka prijatelja, vrtića ili škole, otvoreno popričajte sa decom, objasnite im situaciju i ulijte sigurnost. Nemojte ih lagati, prećutkivati im ili ih grditi zato što su zabrinuta ili nervozna.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime