5 znakova koji ukazuju da je lik zlikovac

Ko vam je omiljeni?

Filmske zvezde su audiovizuelni medijum, tako da mogu da razviju gomilu trikova da bi ubedili publiku u dubinu svojih likova. Umesto da slušate unutrašnji monolog likova, oni se vama predstavljaju obeležjima i zvucima. Ali neki detalji su suptilniji od toga. Kič predstave su u redu za filmove sa manjim budžetom, ali ako se snima film sa velikim ulaganjima, ne može se priuštiti da detalji samo prolete pored publike. Lični izgled mora da govori sve o karakteru, sve do najmanje nesavršenosti na njihovoj koži.
 
Režiseri koriste fizička obeležja da podele sa publikom ono što ne mogu rečima da im iskažu. Postoje negativci koje ćete zato zapamtiti čak bolje od junaka i heroja, jer nose sa sobom snažne znake raspoznavanja.
 
 
5. Ožiljci
 
Kao i u stvarnom životu, ožiljci nas obaveštavaju da je ta osoba prošla kroz neko ozbiljno sranje. Ali fikcija se razlikuje u jednom: ako ima ranu na oku, bilo dobar ili loš, to je žestoko kopile koje beži od bitke oči u oči. Ali ako je ožiljak na čelu, tu je onda u pitanju neki jadnik sa traumama koji uspeva da se oporavi i izlazi jači. U filmu Grad greha Hartigan je stariji čovek, ali veliki borac, što je većina muškaraca kada za nagradu dobija Džesiku Albu – striptizeta verziju kaubojke. Čak i nasilnik poput Renarda u filmu Svet nije dovoljan je sve više zaljubljen dok polako umire jer je previše osetljiv na bol.
 
Najpoznatiji ožiljak na čelu u popularnoj kulturi svakako pripada Hariju Poteru, koji je bi beba kada je Voldemor pokušao da ga ubije. Taj znak ostaje podsetnik za Onog-čije-se-ime-ne-izgovara da mora ponovo da pokuša svoju zlu nameru. Dobra strana toga je da služi kao rani znak upozorenja Hariju Poteru da otkrije kada je Mračni gospodar blizu. To je bukvalna, ali i simbolična veza između tinedžera i neprijatelja dok pokušava da vodi svakodnevni život. Tu je i sjajan citat poput: “Da, bio sam beba koja je bila suviše snažna da bi je ubio nastrašniji čarobnjak na svetu. Takav ožiljak je sladak u poređenju sa aknama koje dobiju ostali tinedžeri. Naravno, biće telepatski povezan sa zlim čarobnjakom, ali koliko to loše može da bude u poređenju sa mislima prosečnog tinejdžera.
 

 
Ožiljak na bradi? Isto kao na čelu: robustan je. Ali ako je bliže ustima, tu je onda poremećeni klovn poput Džokera u Mračnom Vitezu, ili podrugljivi Nikogović u Gladijatrou – Komodus. Razmislite o tome: Oči i usne su najizražajniji deo čitavog ljudskog bića. Zbog toga što smo programirani da raspoznajemo izraze lica, ograničavanje ili narušavanje istih stvara disonancu koja može da uznemiri ljude.  Ipak, ženama se i dalje dopadao Žoakin Finiks. Gladijator je imao još jednog lika sa ožiljkom – Cicerona, a igrao ga je Tomi Flanagan.
 
Flanaganovi stvarni Džoker-ožiljci su takođe poznati kao glazgovski osmeh zbog nečeg užasnog što se desilo jedne noći i Holivud na to kaže: “Sjajno! Igraće opasne momke.” On je pristojan glumac, ali čak i kad igra sveštenika postoji opasnost da će zavitlati pištoljem. 
 
Zapravo, sve se svodi na pitanje: “Da li ovi ožiljci definišu karakter ili on postoji kao takav uprkos njima?”
 
Pročitajte o svim obeležjima holivudskih zlokovaca u Galeriji:

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *