4. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma

Sedam veličanstvenih

 
Tokom četiri festivalska dana, od 26. do 29. januara 2008. godine u SAVA CENTRU imaćete priliku da vidite 7 izvanrednih evropskih dugometražnih dokumentarnih filmova iz prošlogodisnje produkcije.
 
Svečano otvaranje:
Subota, 26 januar u 20:30 časova, u maloj sali SC-a
Svečano zatvaranje:
Utorak, 29. januar u 21:00 čas, u velikoj sali SC-a
Ostale festivalske projekcije održavaće se od 19 i 21 čas u maloj sali SC-a.

Selektor festivala je i ove godine g-din Tue Steen Müller, jedan od osnivača EDN (Evropske dokumentarističke mreže)
 
SEDAM VELIČANSTVENIH ove godine su:
1. NOMADAK TX / Španija
2. MUKE S KOMARCIMA I DRUGE PRIČE / Bugarska
3. IZA MUZIKE / Nemačka
4. WORLDSTAR / Nemačka
5. SEPTEMBRI / Španija
6. ZVONO / Litvanija
7. MANASTIR / Danska
 

GOSTI festivala “7 VELIČANSTVENIH“, pored selektora, biće:
Ula Jakobsen – urednica časopisa DOX
Raul de la Fuente – režiser
Igor Očoa – korežiser i junak filma "Nomadak TX"
Harkaiz Martinez – korežiser i junak filma "Nomadak TX"
Pablo Iraburu – korežiser filma "Nomadak TX"
Andrej Paunov – režiser
Igor Hajcman – režiser
Nataša fon Kop – režiser
Audrius Stonis – režiser
Pernile Rose Grenker – režiser

Prisustvo autora filmova na festivalu, pruža mogućnost neposredne komunikacije sa  publikom. Nakon svake projekcije,  u ART cafe-u ili maloj sali Sava Centra, održavaće se razgovori između publike i autora filmova.
Za posebno zainteresovane, biće organizovan SPECIJALNI PROGRAM MASTERKLASOVA , na kome će učesnici imati prilike da detaljnije razviju prethodno započete diskusije sa autorima filmova i gostima festivala. Prisustvo značajnih evropskih autora i profesionalaca pruža nesvakidašnju mogućnost da ovi razgovori otvore niz relevantnih pitanja vezanih za aktuelne tokove produkcije dokumentarnog filma u Evropi. Masterklasovi će se održavati 27. 28. 29. i 30. januara u Sava Centru.

KARTE za festivalske projekcije se mogu kupiti na blagajnama Sava centra i Bilet servisa. Cena karata za otvaranje i zatvaranje festivala je 250 dinara, dok su karte za ostale festivalske projekcije 200 dinara. Poseban popust imaju studenti, koji uz indeks, na blagajni Sava centra, karte za sve festivalske projekcije mogu da kupe po ceni od  150 dinara. 

 
*********PROGRAM FESTIVALA*********

Subota, 26. januar  –  20:30 – mala sala
NOMADAK TX
Španija, 2006.
91 minut
režija: Raul de la Fuente
 
 
Film koji vas vodi na putovanje planetom u fantastičnom ritmu slika i iskonskog zvučanja jedinstvenog arhaičnog instrumenta – čalaparte.
Baš kao u bajkama, ovo putovanje započinje kada dvojica mladih Baskijaca udahnu život običnim komadima drveta. Jedinstvenost čalalaparte je u tome što se na njoj svira udvoje i muzika nastaje kroz dijalog dvojice muzičara. Taj dijalog oni šire i prenose svetom – iz Indije u Laponiju, kroz mongolske stepe i Afriku. U potrazi za novim zvucima prelaze ledena prostranstva, sibirske planine, užarene pustinje. Muzičari koje sreću, pridružuju se njihovom slavljenju zvuka i tako nastaje jedinstvena muzika – jedinstveni dijalog planete.

Film koji je prošle godine bio apsolutni miljenik publike na svim svetskim festivalima i koji je po oceni publike najbolji film prikazan u poslednjih 20 godina na festivalu IDFA.

Nedelja, 27. januar  –  19:00 – mala sala
MUKE S KOMARCIMA I DRUGE PRIČE
Проблемът с комарите и други истории
Bugarska, 2007.
100 minuta
scenario i režija: Andrej Paunov
 
Napravljen u felinijevskom duhu, ovaj film neobične strukture, razvija pred nama galeriju neobičnih likova i još neobičnijih priča. Mali grad, negde u Bugarskoj, napadaju najezde komaraca i svako je prinuđen da se bori na svoj način. I taman kad smo pomislili da su ti njihovi problemi veliki i skoro nepodnošljivi, kao i trileru ili hororu, iz tame počinju da izranjaju „problemi" nesagledivih razmera. Uz zvuke klavira i komentare razbarušenog muzičkog naratora, pored zarđalih kranova, uz pevanje    „cheerleaders" devojaka, u senci kao planina velike fantomske nuklearne elektrane, kroz opustelo  ostrvo strave po kojem šetaju  krave i ovce, zuje gigantski komarci i svojim ubodima spajaju sudbine junaka.
 

Prikazan na Kanskom festivalu i ovenčan u Londonu velikom nagradom koja nosi ime Džona Grirsona, ovaj film je smeli, moderni autorski poduhvat, a snimljen je kao jedna od najvećih koprodukcija protekle godine u Evropi.

Nedelja, 27. januar  –  21:00 – mala sala
IZA MUZIKE
NACH DER MUSIK
Nemačka, 2007.
105 minuta
scenario i režija: Igor Hajcman
 
Neobična avantura oca i sina. Sin Otmara Svitnera, proslavljenog dirigenta državne opere u Istočnom Berlinu, kao filmski autor pokušava da nadoknadi i proživi važne propuštene trenutke iz svog detinjstva. Zajednički polaze na putovanje kroz vreme i prostor. U ovom briljantnom muzičkom i filmskom traganju prepliću se, kao u simfoniji, sve bitne teme – uspešna karijera vrhunskog dirigenta, lični pogled na muziku i odvojena i zajednička sećanja na porodicu, a sve to kroz prizmu ironije u odnosu na nedavnu istoriju. Iznenađujuće otvoreni dijalog između oca i sina otkriva nam neobičnu veštinu životnog balansiranja – između komunista i Zapada, između privatnog života i karijere, između žene i ljubavnice. Pod palicama vrhunskih majstora, muzičkog i filmskog, oca i sina, u ritmu preplitanja savršenih kadrova i dramatično divne muzike, uživamo u ovom fascinantnom otkrivanju vremena, ljudi, lepote i ljubavi.
 
Prikazivan i nagrađivan na velikim festivalima u Lajpcigu, Lisabonu, Montrealu sve do Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.
Proglašen za najbolji nemački dokumentarni film 2007.

Ponedeljak, 28. januar  –  19:00 – mala sala
WORLDSTAR
WORLDSTAR
Nemačka, 2007.
75 minuta
režija: Nataša fon Kop
 
Mlada nemačka autorka zadivljena fotografijama jednog češkog fotografa odlazi s preporukom njegovog prijatelja da ga poseti. Dočekuje je neverovatna kombinacija najgorih ružnih reči. Tako je sve počelo.
Ovo je film o starcu bez ikakvih želja, sa izuzetnom prošlošću, koji se nalazi pred tim da, uprkos svojoj volji, doživi vrhunac kao umetnik.  Gotovo da nema značajnog grada širom sveta gde njegovi neobični radovi nisu bili izlagani. I u ovom trenutku, neke od vodećih galerija u velikim svetskim metropolama pokazuju zadivljenim posetiocima fotografije snimljnene najčudnijim foto aparatom koji je ikada napravljen. Ali dok širom sveta, u umetničkim krugovima, njegove fotografije dostižu cene i do 12 000 Eura, Miroslav Tihi živi sam u staroj, oronuloj kući, izolovan od sveta, okružen samo nekolicinom prijatelja. „Trebalo je da dođu ranije; sada je prekasno" govori odbijajući bilo kakav pomen o slavi.
 
Nemačka rediteljka Nataša fon Kop otkriva za nas „Okean Tihi" u sred Evrope na početku XXI veka. A ovo filmsko otkriće neverovatno je i uzbudljivo kao i velika otkrića novih mora i kontinenata.

 

Ponedeljak, 28. januar  –  21:00  –  mala sala
SEPTEMBRI
SEPTIEMBRES
Španija, 2007.
90 minuta
scenario i režija: Karles Boš
 
Svakog septembra, iza rešetaka madridskog zatvora Soto de Real proslavlja se Festival pesme. Učesnici festivala su zatvorenici koji dolaze iz različitih zatvora u Španiji. Oni su glavni protagonisti ovog filma.  Festival je polazište iz kojeg ulazimo u zatvorski život četiri muškarca i četiri žene i u intimni svet njihovih veza i odnosa. Ljubav ili odsustvo ljubavi, taj univerzalni almodovarovski vulkan, omogućava nam da se približimo drami kaznionica iz onog ugla koji svi možemo da razumemo. Tamo gde se dužina godine označava merom od septembra do septembra, od prošlog do sledećeg festivala – film nam odslikava prave, duboke, uzbudljive ljubavne priče – kako se razvijaju i kao se raspadaju.
 
Film velikog španskog dokumnetariste Karlesa Boša, čiji je prethodni dugometražni dokumentarni film BALSEROS bio nominovan za Oskara.

Utorak, 29. januar  –  19:00 – mala sala
ZVONO
VARPAS
Litvanija, 2007.
56 minuta
scenario i režija: Audrius Stonis  
 
Jedan od najznačajnijih evropskih autora u dokumentarnom žanru, svojim filmovima, kao i njegov veliki uzor Tarkovski, pomera granice dokumentovanja sveta. On prodire iza površine realnosti i pokušava da nam u jednostvnim i neobičnim prizorima otkrije metafizičku dubinu. Stara legenda o zvonu koje je davno potonulo u jezero, a čija zvonjava po predanju može još uvek da su čuje, povod je za ronilačku ekspediciju koja kreće u potragu u leto 2006., ali i za izuzetnu autorsku potragu za onostranim, za snagom verovanja, za potonulim vrednostima davnih vremena.
 
Audrius Stonis je autor velikog broja nagrađivanih dokumentarnih filmova, između ostalih i najvećom evropskom nagradom FELIX za najbolji evropski kratki dokumentarni film.

Utorak, 29. januar  –  21:00 –  velika sala
MANASTIR
THE MONASTERY
Danska, 2006.
84 minuta
scenario, režija i kamera: Pernile Rose Gronkjar
 
Gospodin Vig, junak ovog filma, kupio je dvorac u unutrašnjosti Danske sa željom da tu napravi manastir. Tek posle pedeset godina, iznenada, kao u bajkama, taj njegov san počinje da se ostvaruje. Pravo iz Moskve dolaze kaluđerice kao zvanične izaslanice Ruske pravoslavne crkve da to sprovedu u delo. Usamljenički život gospodina Viga počinje dramatično da se menja. U sudaru kultura, mentaliteta i polova, osamdesetdvogodišnji zanesenjak moraće da sazna da je put do ispunjenja njegovog sna mnogo drugačiji od onog što je zamišljao.
 
Film je osvojio brojne nagrade na doslovno svim velikim evropskim i svetskim festivala, počev od najvećeg u Amsterdamu, pa preko Sandensa, Čikaga, Sidneja, sve do velikog festivala u Moskvi i nagrade za najbolji danski dugometražni dokumentarni film u protekloj godini.

2 thoughts on “4. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma”

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *