Osvetljenje igra neverovatno važnu ulogu u dizajnu enterijera i utiče na vizuelno iskustvo, ali i na raspoloženje, produktivnost i naš biološki ciklus. Prirodno ili veštačko osvetljenje ima estetsku, ali i funkcionalnu ulogu. Pa ipak, često ne nepravedno zanemareno.

Pravilno osvetljenje može da obezbedi atmosferu u prostoriji, bilo da je intimna i mirna ili energična i dinamična. Ali, zašto je osvetljenje toliko važno? Sve je u našem cirkadijalnom ritmu – biološkom procesu koji prati cikluse tokom dana. Taj unutrašnji sat u velikoj meri određuje upravo svetlost oko nas. A to znači da smo „programirani“ da budemo aktivni i efikasni na plavo-belom dnevnom svetlu, a mirni i opušteni na toplom večernjem svetlu. Prirodno osvetljenje, dakle, ima brojne prednosti, ali ga, nažalost, ne možemo kontrolisati. S druge strane, veštačko svetlo i moderna tehnologija nam pomažu da postignemo atmosferu kakvu želimo i istaknemo ili sakrijemo detalje.

Važno je naglasiti da prirodna svetlost ima mnoge prednosti kao što su poboljšano raspoloženje, velika produktivnost i blagostanje. Takođe, ako se pravilno koristi, može stvoriti osećaj otvorenosti u prostoru. Prirodno svetlo može pomoći da manje sobe izgledaju prostrano. Takođe je moćan alat za isticanje tekstura, boja i drugih detalja. U kombinaciji sa prirodnim materijalima, može stvoriti ugodnu i toplu atmosferu.

Izvor: LionsBee

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime