Zašto se IKEA povuče iz neke zemlje? Pa, stvari moraju da krenu baš loše da bi se to desilo. Ali se dešavalo ponekada. Recimo u Srbiji i Beogradu. Ali u Japanu.

IKEA je jedna od najvećih kompanija sveta i imaju peko 430 prodavnica u preko 50 zemalja sveta. I nema baš puno slučajeva da se iz neke zemlje otišli. Zapravo, znamo samo dva primera: jedna zatvorena prodavnica je bila u Beogradu a druga zemlja odakle su otišli je Japan.

Evo šta se desilo u Japanu.

Prva IKEA prodavnica je otvorena 1974 godine sa lokalnim partnerom. I zatvorena je 1986 posle velikog neuspega. Bila je to prva IKEA prodavnica izvan Evrope a primenjen je isti koncept da kupci sami uzimaju i sklapaju nameštaj. I to nije baš dobro prošlo. Japanskim kupcima je usluga veoma važna i ideja da moraju sami da sklapaju kuhinje ili police im se nije mnogo dopala.

Takođe, japanske kuće su veoma male, mnogo manje od onih u Evropi i nisu mogli da pronađu nameštaj koji im je odgovarao.

Treći razlog je konkurencija. U Japanu je sedamdesetih već bilo mnogo poznatih kompanija, recimo i danas čuveni MUJI, koje su dominirale tržištem uz tradicionalni pristup na veoma konzervativnom tržištu.

“Japansko tržište i potrošači nisu bili spremni za IKEA a ni IKEA definitivno nije bila spremna za Japan u to vreme”, rekao je prvi čovek IKEA Japan Tomyy Kullberg.

IKEA se ipak 2006 godine vratila u Japan, ali posle 5 godina istraživanja tržišta, samo uz drugačiju ponudu i mnogo bolju uslugu isporuke i sklapanja nameštaja. I drugi put je uspelo…

A kako je zatvorena IKEA prodavnica u Srbiji?

ikea beograd srbija zatvaranje

Pa, prva IKEA robna kuća nije otvorena 2017 godine u Bubanj potoku već 27. marta 1991. na Novom Beogradu.

Bila je to mala radnja, takozvani start shop i nalazila se preko puta Ušća. Trebalo je da se ubrzo grade i velike robne kuće u okolini Beograda a ona i širom Jugoslavije.

“Već prvog dana oko stotinak kupaca i znatiželjnika čekalo je u redu pred vratima prodavnice, a tek svaki peti posetilac ove radnje izašao je praznih ruku, dok u svetu tek svaki peti nešto kupi”, pisala je tada Politika u izdanju od 28. marta 1991. godine.

IKEA prodavnica je imala 1.020 kvadratnih metara i bila je to tek druga IKEA prodavnica u zemljama Istočne Evrope.

Ovde imate priču o otvaranju.

A zašto se IKEA u Beogradu zatvorila?

Posle godinu i po, zbog sankcija i rata u bivšoj Jugoslaviji planovi za otvaranje velike robne kuće su propali a prodavnica na Novom Beogradu je zatvorena. Ipak, IKEA se vratila 2017 kada je otvorena robna kuća u Beogradu…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime