Iako se nismo nadali da ćemo zbog epidemioloških mera još jedno proleće provesti u svojim domovima, proleće je ipak tu. Istina, biće drugačije od većine prethodnih, ali jedno je sigurno: lepo vreme je najbolje provesti tamo gde je najugodnije i gde se osećamo sigurno i zadovoljno. Ne znate kako? Danci nude odgovor.

Stanovnici skandinavskih zemalja godinama spadaju u najsrećnije ljude na planeti. Postoji mišljenje da je hygge životna filozofija upravo ta koja čini Dance srećnima. Ova filozofija predstavlja udovoljavanje sebi pretočeno u stil uređenja doma i male svakodnevne rutine.

Osnovni koncept hygge filozofije počiva na ideji komfora, udobnosti, ugađanja sebi, uživanja u malim i jednostavnim stvarima, a akcenat je stavljen „na unutra“.

Putovanja u daleke predele, odlasci na koncerte ili omiljena mesta za izlaske, i dalje su otežani. Međutim, boravak na balkonu na kome ste okruženi cvećem, uz knjigu omiljenog pisca, hladan napitak, tihu prijatnu muziku, dragu osobu i sunčevu svetlost, zvuči kao dobra alternativa.

Balkonska oaza mira

Da bi atmosfera na vašoj terasi bila potpuna, neophodno je da je uredite baš po vašoj meri. Rikke Blæsild, Menadžer za asortiman i dizajn iz kompanije JYSK, dala je svoje preporuke za ovu sezonu. „Kada se nalazite u malom, urbanom prostoru, nedostaju prirodni elementi kao što su zemlja, voda i nebo“, kaže Blæsild. Zato je neophodno da svoju terasu upotpunite bojama plavo sivkastih i zelenkastih tonova koji podsećaju na skandinavsko leto, a zemljani tonovi će vašem prostoru pružiti realističnost.

U središtu kolekcije kompanije JYSK nalazi se drvo koje upotrebom recikliranih materijala dobija blažu, nežniju formu, a idealno je za uređenja vašeg balkona. Akcenat se stavlja na ručni rad, sa izraženom strukturom, odnosno popularan craft izgled na skandinavski način.

Kada je reč o balkonu, potrebno je da dobro razmislite o odabiru stola, stolica i garnitura za sedenje. Recimo, na mali balkon ne treba staviti veliki nameštaj. Potrebno vam je mesta za prolaz, da stolice mogu da se uvuku ispod stola ili sklope, ali da su ugodne za sedenje i opuštanje. Klupe su praktično rešenje jer ih možete lako pomerati, zato vam preporučujemo DAGSVAD set koji je odnedavno dostupan u JYSK-u putem web shopa.

Ukoliko želite da kreirate kul ili romantičnu atmosferu, stavite sveću, lampu ili fenjer na svoj balkon. Prigušena svetla doprineće vašem večernjem užitku. Svojoj terasi možete da date dašak nečega što vas podseća na planinarenja i piknike u prirodi – žardinjere i saksije sa cvećem, biljkama ili začinskim biljem poput nane za omiljeni Mohito. Opuštenost diskretne bašte upravo je kontrast urbanim industrijskim elementima. Žardinjere možete koristiti i za odvajanje različitih zona na terasi.

Ne zaboravite da je vaš cilj pri uređenju balkona traženje unutrašnje ravnoteže, ugađanje sebi i svojim najdražima, usredsređenost na spokojstvo i okrenutost od svega što nas iscrpljuje. Upravo to je suština hygge filozofije. Ukoliko je i vama potrebna neka vrsta društvenog leka od hladnoće, usamljenosti i stresa, poslušajte Dance i primenite hygge filozofiju čiji dizajn „oponaša prirodu, sjedinjujući sirove teksture i organske forme. Životni prostor pretvara u tiha mesta pružajući distancu i mir daleko od užurbanosti svakodnevnog života. U našem okruženju tražimo stvari koje možemo da dotaknemo i osetimo kako bismo se sjedinili sa njima“, rekla je Blæsild.