Kompanija IKEA se s puno pažnje bavi istraživanjem svakodnevnog života; kako u domu tako i van njega. Bilo da imate aktivan životni stil i želite da tome prilagodite svoj dom što je više moguće, ili jednostavno uživate u svojim modnim dodacima, kao na primer, patikama, IKEA pruža rešenja uz pomoć svoje nove kolekcije. Lansiranjem ograničene kolekcije SPÄNST, IKEA zaranja u ulice i sportove, istražuje potkulture, poput kolekcionara patika, skejtera, ili aktivne urbane populacije. IKEA daje krila tvojim težnjama. Ili, u ovom slučaju, točkove.

Dizajnirana u saradnji sa Kris Stamp-om, modnim dizajnerom iz Los Anđelesa i kreativnim direktorom robne marke Stampd, SPÄNST otelovljava značaj organizacije i izlaganja naših omiljenih i najvrednijih stvari. Bilo da je za skejtbord, jaknu koja bi se mogla smatrati umetničkim delom, ili za cipele koje izgledaju sve bolje nošenjem, ova kolekcija je način da razotkriješ svoj životni stil; da ga izložiš u svom domu sa istom količinom umeća i ponosa unutar svoja četiri zida, kao i van njih.

“Ideja iza ove IKEA kolekcije je da iznova vizualizuje kako mlađi, estetični, osvešćeni potrošači organizuju svoj ormar i modne dodatke kod kuće” kaže Kris na temu kolekcije. “Želim da se oni ponose načinom na koji predstavljaju svoju odeću i obuću, omogućavajući im da cene svaki svoj predmet čak i kada ga ne nose. IKEA mi je dala priliku da uvedem novu perspektivu u globalno tržište enterijera”.

Primenom Krisove vizije, SPÄNST sa sobom donosi svežinu u vidu sportskih materijala preko različitih medijuma, od neophodne odeće do nameštaja. Inspiracijom koja je potekla od betona, prirode i organskih oblika, kolekcija sadrži upečatljive komade za odlaganje, poput transparentnih kutija za cipele (2999 RSD), stalka za odeću (19999 RSD) i garderobera od metalne mreže (29999 RSD). Ali to nije sve – SPÄNST takođe uvodi nekoliko novih, možda i neočekivanih, predmeta – majica, kapa i kapuljača (499 RSD do  2999 RSD), kao i prvi IKEA skejtbord (8999 RSD) i košarkaški koš (4999 RSD). Ovi ekskluzivni artikli dolaze u ograničenim količinama od samo nekoliko komada, tako da ako želite da skejtujete u IKEA stilu bolje požurite!

Određeni broj artikala iz ove kolekcije dizajnirala je Maja Ganszyniec, česti saradnik kompanije IKEA. Maja, koja je diplomirala na London Royal College-u, vodi svoj dizajnerski studio u Varšavi i održava bliske odnose sa kompanijom IKEA od 2014. godine “Ispostavilo se da smo Kris i ja imali veoma slične ideje za kolekciju i njenu estetiku. Želeli smo da poboljšamo mlad, urbani životni stil i da podržimo ljude koji su aktivni. To je bila naša početna tačka. Danas možete doći kući, na primer, sa skejtanja, parkura, drugih sportova ili joge – i onda završite s vlažnom sportskom odećom, a pritom delite s nekim sićušni stan“ kaže dizajnerka Maja Ganszyniec.

Kolekcija takođe predstavlja LED štapove sa USB povezivošću (2999 RSD i 1499 RSD) kao i radni sto savršen za potrebe DJ-a (37999 RSD).

SPÄNST, što na švedskom znači elastičnost, ograničena je kolekcija koja istražuje kako urediti aktivno, urbano gnezdo današnjice, i biće dostupna od 11. maja u robnoj kući Beograd Istok i online na www.ikea.rs.