Šta je eklekticizam i zašto je danas tako značajan? Reč “eklekticizam” potiče od grčke reči “eklektikos” što znači izabrati najbolje, odnosno u modernom tumačenju stvaranje nečeg novog kombinovanjem različitih elemenata. „U umetnosti je to pozajmljivanje raznih stilova iz različitih izvora i njihovo uklapanje u skladnu celinu.

Arhitektura pod uticajem eklekticizma razvija se sredinom 19. veka i traje do treće decenije 20. veka, kada počinje secesija.

Istoričari umetnosti raspravljaju o važnosti eklekticizma. Dok jedni tvrde da je to posledica tranzicionih perioda kada su postojeći umetnički pokreti već bili prilično istrošeni, drugi smatraju da to ne predstavlja ništa novo i da je čak sprečilo nastanak novih stilova u istoriji umetnosti. Krajem 18. veka došlo je do zasićenja klasičnog stila, pa su arhitekte nastojale da osveže zgrade kombinacijom različitih stilova. U ovom kontekstu, eklekticizam je osveženje starih elemenata u kombinaciji sa modernim.

Ovaj pokušaj osvežavanja životnog prostora kombinovanjem različitih elemenata bio je vidljiv u pozorištima, fasadama, bankama i svuda gde se harmonija može stvoriti pametnim postavljanjem različitih simbola.

Neki od najpoznatijih primera eklekticizma u arhitekturi su u Barseloni, železničkoj stanici Kuala Lumpur, muzeju Bode u Berlinu i Big Ban u Londonu.

U moderno vreme, eklekticizam je posebno značajan u domenu uređenja enterijera. Zapravo danas gotovo da nema enterijera koji na neki način nije – eklektičan.

Dizajnirati enterijer na način da neko može da kaže da je eklektičan znači kombinovati elemente na način da formiraju koherentnu celinu. Ne samo da je dozvoljeno koristiti različite boje, šare i teksture – to je neophodno! Neke od nezaobilaznih stvari kada govorimo o eklekticizmu u domu su zid ispunjen fotografijama, nameštaj različitih stilova u jednoj prostoriji i figure kao ukrasi.

Jedino o čemu treba da vodimo računa je da pažljivo biramo i da izbegnemo da naš dom izgleda neuredno. Ne postavljajte stvari ako prethodno niste razmišljali zašto ste ih izabrali i zašto su na mestu gde su postavljene. Procenite kakav je vaš dom i šta bi mu najbolje odgovaralo po visini i širini, a ako ima dovoljno prostora za filozofiju koju želite da izrazite – to često može biti samo detalj.

Eklekticizam je mešavina stilova iz različitih epoha, ali mešavina vođena mišlju, dizajn koji je osmišljen i vođen zanimljivim idejama.

Izvor: LionsBee