Sjajne vesti za srpski dizajn!

 

Naš dizajner Predrag Stakić pobedio je na međunarodnom izboru za prvi svetski priznati logo za ljudska prava. Od 15.000 prijavljenih ideja za logo iz 190 zemalja, međunarodni žiri je izabrao njih 10, a pobednik je izabran javnim glasanjem putem Interneta, preneo je radio Dojče vele.

Među članovima žirija bili su dizajner Erik Spikerman, kineski aktivista i umetnik Aj Vejvej, dobitnici Nobelove nagrade za mir, Džimi Karter iz SAD i Aung San Su Chi iz Mjanmara, ekomonista Muhamed Junus, bivši predsednik ŠSR Mihail Gorbačov i osnivač Vikipedije Džimi Vels.

Stakićevo rešenje – golub koji formira ljudsku ruku – pod nazivom "Slobodan kao čovek", izabrano je posle četvoromesečne globalne onlajn kampanje, koju je organizovala Nemačka sa još devet partnerskih zemalja, a podržale i mnoge druge vlade u Evropi, Americi i Aziji, kao i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

"Nijedan logo, uključujući ovaj, ne može da promeni svet. Ali, logo je simbol koji okuplja ljude, a ljudi mogu da promene svet", rekao je 32-godišnji grafički dizajner iz Beograda.

Dosad nije postojao međunarodno priznati simbol za ljudska prava, mada postoje takvi simboli za mir ili antinuklearne pokrete, pa čak i za recikliranje.

Organizatori inicijative Logo za ljudska prava izrazili su nadu da će novi logo doprineti globalnom jačanju ljudskih prava.

Učesnicima konkursa bilo je dozvoljeno da dizajniraju predloge kompjuterskom tehnologijom, olovkom, bojama…

Stakić će dobiti i novčanu nagradu od 5.000 evra.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime