Postoje već deset godina, sretali smo ih na raznim događanjima a sada imaju svoj prostor. To je Udruženje “Baština” a njihova prodavničica je u Euro centru, kraj Doma omladine.

“Počelo je nas petnaestak žena, broj se menjao ali suština je ostajala ista,” kaže Vesna Mitić Petković koja je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti. Vesna je stručnjak za ručno tkanje, batik, štrikanje, kukičanje. Nešto je naučila na Fakultetu a ostalo iz knjiga, gledajući kako druge žene rade. Želela je da njene kreacije budu jedinstvene, lepe, praktične.

“Ručni rad je uvek drugačiji, različit, zavisi od materijala, ideje. A kad znam za koga radim onda osetim energiju te druge osobe i to želim da utkam u svoj rad,” kaže Vesna dodajući da je upravo ta individualizacija, posebnost, energija i ljubav ono što razlikuje industrijski proizvedene predmete od onih ručno radjenih.

Žene su želele da afirmišu stare zanate a svoje predmete prilagode savremenom načinu života. U tome su sasvim uspele, jer se u njihovom prostoru nalaze divan nakit, oslikano staklo, tkane stvari, lampe, zavese, tašne, prekrivači. Sve što zamislite one su tu i da ostvare.

Nije lako opstati, zaključuje Vesna ali njih deset dele troškove i ideje.

“Trudimo se. Mora da se bude uporan i izdržljiv, to je savet za uspeh. I naravno, da se voli ono što se radi,” kaže Vesna Mitić Petković.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime