Prvo "dizajnirano" kreativno igralište u Srbiji biće otvoreno krajem avgusta na Kalemegdanu u Beogradu umesto starog dečjeg igrališta, koje je inspekcija zatvorila u maju, jer ne ispunjava sigurnosne standarde. Igralište se nalazi u blizini Luna parka i ulaza u Zoološki vrt i predstavlja prvo od planiranih “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije”, za koje već vlada veliko interesovanje među kompanijama i lokalnim upravama u zemlji.

Beogradska nedelja dizajna (BDW) će u saradnji sa Gradom Beogradom i kompanijom Property development kao glavnim finansijerima, Ambasadom Finske u Srbiji i finskom kompanijom “Lappset” kao partnerima, po projektu mladog beogradskog arhitektonskog studija “MADA” i u realizaciji Gradskog zelenila Beograd, obezbediti deci novo, inspirativno i bezbedno mesto za igru.

U čemu je razlika između ovih igrališta i skoro svih drugih humanitarnih akcija namenjenih najmlađima u zemlji?
U dva ključna elementa koja označavaju suštinsku metodologiju rada Beogradske nedelje dizajna već deset godina: dizajnu kao kreativnoj filozofiji koji garantuje svetski kvalitet prostora i neprofitnom, solidarnom saradnjom svih partnera, koja garantuje ostvarenje projekta u razumnim rokovima i budžetima. Desetogodišnja reputacija BDW-a kao verovatno najuticajnijeg kreativnog producenta u regionu Jugoistočne Evrope, obezbeđuje investitorima projekta sigurnost da će svaka lokacija biti istražena najtemeljnije moguće, da će biti angažovani najbolji svetski i domaći proizvođači opreme, biti upotrebljena sva ozbiljnost kustosa BDW-a u odabiru najinovativnijih domaćih arhitekata i dizajnera u projektovanju igrališta, kojima će se u saradnji sa najčuvenijim svetskim dizajnerima – partnerima BDW-a – ispostaviti najaktuelniji svetski trendovi kao narudžbina, kao i najodgovorniji moguć odnos prema budžetima. Sva igrališta projekta “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije” će biti izgrađena isključivo na javnim površinama koje se biraju u saradnji sa lokalnim upravama kako bi se obezbedio otvoren pristup svoj deci, kao i po jedinstvenoj formuli javno – privatnog partnerstva između lokalnih uprava i privatnih donatora, u kome mogu da učestvuju isključivo prema strogo neprofitnim pravilima ovog savremenog vida zadužbinarstva.

BDW je tako na Kalemegdanu spojio kao ključne donatore Grad Beograd sa svojim službama i Property development d.o.o., srpskog predstavnika grčke kompanije Lamda development, koja je javnosti poznata po izgradnji kompleksa na mestu nekadašnje fabrike Beko uz regeneraciju dela Dorćola između Tvrđave i Dunava. Njihovo učešće u akciji “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije” omogućiće da jedno od najvažnijih igrališta u Beogradu, koje je do sada predstavljalo opasnost po zdravlje i sigurnost dece, postane igralište inovativnog koncepta, kvaliteta i izgleda, ali i mesto kakvim bi mogli da se pohvale najveći gradovi Evrope i sveta. Projektovanje prvog igrališta je povereno mladom beogradskom arhitektonskom studiju “MADA”, koji je obezbedio pozornost javnosti predstavljanjem Srbije na Bijenalu u Veneciji 2012. godine. U sklopu projekta promocije skandinavskog dizajna u Srbiji, u saradnji sa ambasadom Finske, BDW je u projekat uključio i finsku kompaniju Lappset, kao jednu od najkreativnijih i najnagrađivanijih svetskih kompanija za dizajn i proizvodnju dečjih igrališta, koja je realizaciji projekta doprinela posebnom neprofitnom ponudom za elemente prvog igrališta u Beogradu.

– Ispred grupe Lappset Oy i našeg oduševljenog tima, izuzetno sam počastvovana što smo delimično doprineli radosti zbog kvalitetne spoljašnje opreme za “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije”. Ovaj projekat je savršen primer snažne saradnje u kombinaciji sa zajedničkom željom da se poboljša igra, učenje i vežbanje u dečjem okruženju i postavlja odličan standard za buduće projekte, izjavila je Johanna Ikäheimo, predsednik Upravnog odbora kompanije Lappset.

– Proveo sam mnogo srećnih dana sa svojom decom na igralištima u Helsinkiju pre oko 20 godina. Kada sam pre nekoliko dana prošao kroz jedno, video sam da je kao i pre 20 godina puno dece (i odraslih) koja se igraju i penju na iste Lapsset sprave kao i moja deca. Naravno, postavljene su i neke nove sprave, ali su ostavljene i stare kao svedoci izdržljivosti i funkcionalnosti, a naročito bezbednosti Lappset opreme. Veoma sam srećan što deca u Beogradu sada mogu da podele uzbuđenje inspirativnog igranja i učenja u okruženju koje predstavlja Lappset. Nadam se da će uskoro i druga deca širom Srbije moći da urade isto. Lappset je odličan primer funkcionalnog finskog dizajna i kvaliteta, zbog čega sam zaista ponosan kao Finac. Dečja igrališta su važan deo kreativnog obrazovanja, koji je apsolutno najvažniji preduslov za bilo kakav razvoj i konkurentnost. Deca Srbije zaslužuju tu investiciju. Zaista sam zahvalan svima koji su omogućili početak realizacije projekta “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije” upravo
na Kalemegdanu, smatra Pekka Oprana, ambasador Finske u Srbiji.
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime