Sveden, ali efektan mediteranski stil u svaki prostor unosi dašak letnje atmosfere koju svi volimo. S obzirom na to da se leto uskoro zavšava i da će vam verovatno nedostajati kada zakoračite u kišovite jesenje dane pokušajte da ga zadržite, ako ne napolju onda barem u svom domu. Uz par autentičnih detalja, koji podsećaju na Sredozemlje, prostorije možete urediti u mediteranskom stilu.

Kupatilo, kao vaša oaza za opuštanje može biti prostorija koju ćete urediti u mediteranskom stilu i tako produžiti leto. Ako postoji jedan ključni element kupatila u mediteranskom stilu, to je upotreba smelih, upornih boja koje će najbolje pristajati pločicama iscrtanim autentičnim ornamentima, ali i sitne bordure po zidovima koje mogu upotpuniti monotoni jednobojni zid.

Razmislite o tome duh koje primorske kulture biste voleli da donesete u svoj dom. Marokanski, španski i turski stilovi imaju tendenciju da budu šareniji, dok će se klasičnije romaničko kupatilo generalno biti bliže toplim neutralnim i prigušenijim tonovima. Svetle, primarno plave nijanse predstavljaju dekor na pozadini zemljanih neutralnih boja, odmah dočaravajući tradicionalnu arhitekturu i dizajn obale Sredozemnog mora.

Mediteranski region je poznat po svojoj svetlosti zbog čega je jako važno obratiti pažnju na osvetljenje u kupatilu, bez obzira da li u prostoriji ima puno prirodnog svetla ili ne. Dodatno osvetljenje u kupatilu možete postići postavljanjem specifičnih ogledala, modernog dizajna koja se ipak uklapaju u mediteranski, svedeniji stil, poput ogledala iz Geberitove serije Citterio koje je oivičeno okvirom sa motivima drveta, a ima integrisano osvetljenje.

Kada govorimo o ovakvom uređenju kupatila treba da nastavimo u pravcu koji vodi ka drvenim elementima, pa neka prostor belih zidova, sa plavim ornamentima ili mediteranskim bordurama upotpuni kupatilski nameštaj čiji su frontovi sa drvenim motivima poput onih iz serije Variform. U njoj se posebno izdvajaju nadgradni umivaonici koji kupatilu mogu dati poseban mediteranski osećaj, jer Mediteran podseća na luksuz, a upravo su tako dizajnirani Variform umivaonici.

Na svojim letnjim odmorima sigurno ste uživali u udobnim tuševima, koji pored svoje osnovne uloge i opuštaju. Zašto ovaj osećaj ne bi bio vaša svakodnevica? Razmislite o tome koliko prostora biste mogli da posvetite tušu i opredelite se za tuš kadu Sestra koja dolazi u širokom rasponu veličina. Takođe, prirodni stil kojim mediteran odiše doneće i njen efekat kamena, koji ima ulogu u sprečavanju klizanja.

Prostor za tuš možete upotpuniti kutijom za odlaganje obloženom pločicama. U njoj možete držati šampone i kupke koje će biti u posebnim staklenim posudama. Pored toga što služe za čuvanje preparata, one mogu biti dobar ukrasni momenat na zidu.

Na kraju treba obratiti pažnju na sitnice i uz par dekorativnih predmeta doneti duh Mediterana. Kao ukrasi u kupatilu mogu vam poslužiti prirodni sapuni neobičnih oblika koje biste postavili na keramičke posude. Takođe, prostor će oplemeniti i dekorativno drvo limuna. Pored toga što će savršeno oslikati Mediteran, ono će uneti svežinu u kupatilo.

Uz dobar odabir kupatilskih elemenata i par dekorativnih predmeta produžićete leto i učiniti da vas svaki minut proveden u kupatilu podseti na odmor.