Nameštaj od kartona stiže za sportiste na Olimpijadi 2020. I ne šalimo se. Iz organizacije Olimpijade u Tokiju je potvrđeno da će najbolji svetski sportisti spavati na krevetima napravljenim od kartona, javlja Associated Press.

Nameštaj od kartona

Kartonski nameštaj će biti u sobama u okviru Olimpijskog sela, pored Tokyo Bay.

Tako je već poručeno čak 18.000 kreveta od kartona koje pravi japanska kompanija Airweave i to od recikliranih sirovina. Oni navode da je konstrukcija čak i jača od onih napravljenih od drveta. Takashi Kitajima, direktor Olimpijskog sela kaže da kreveti mogu da nose 200 kilograma težine.

A kada se Olimpijada završi, kreveti, baš kao i dušeci i plastični delovi će biti reciklirani, pošto je održivost jedan od prioriteta organizacije.

Kreveti će biti reciklirani a od njih će se dobiti papir, dok će se od dušeka napraviti plastični proizvodi, piše AP.

Kitajima je odgovorio i na pitanje osetljivosti kartonskog nameštaja, recimo posle osvajanja zlatne medalje.

“Naravno, drvo kao i karton će se slomiti ako skočite na njega”, dodaje Kitajima.

Drveni nameštaj se nalazi u apartmanima u okviru 21 novoizgrađene kule u Olimpijskom selu. Svi stanovi od oko 60 do 70 kvadratnih metara će posle događaja biti ponuđeni na prodaju po ceni od oko 500.000 dolara.

Ni to nije sve.

Olimpijske medalje će biti napravljene od starih telefona iz kojih će biti izvađeni vredni metali. Takođe, podijumi za ceremonije dodele medalja se prave od reciklirane plastike.

A sportiste će voziti autonomna električna vozila o kojima možete da pronađete priču na linku.

Olimpijada Tokio 2020 počinje u japanu 24 jula ove godine. Paraolimpijada počinje 25 avgusta i takođe će za smeštaj paraolimpijaca koristiti kartonske krevete.

Za šta sve može da se iskoristi karton otkrijte na linku.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime