TURBOSUTRA vas poziva na promociju knjige “Na silu” koja predstavlja presek rada na projektu Laserski samit jeftine grafike, manifestacije koja je prethodne godine održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Promocija će biti održana u Plato ilegali (nekadašnji klub Industrija) sa početkom u 19 časova. Na 192 strane videćete sve radove izložene na samitu, rezultate upitnika i dobiti uvid u ono što je domaća dizajnerska scena sada. Laserski samit jeftine grafike okuplja kreativce iz oblasti dizajna, ilustracije i vizuelnih komunikacija kako bi promovisao i afirmisao mlade dizajnere, grafički dizajn i srodne medije među najširom publikom.

 

Kao i sve velike i besmislene ideje u našoj sredini, ideja o laserskom samitu jeftine grafike je nastala spontano, u kafanskom dimu. Ali za razliku od ustaljene boemske-umetničke prakse, kojoj smo bili izloženi tokom školovanja, ova ideja se ovaplotila u događaj između rejva i političkog skupa, sa gomilom dizajnera koji su jedva dočekali da se izvuku od pritiska kožnih čizmi autoritativnih akauntkinja, da se oslobode čeljusti klijenata, da otvore oči, srce i dušu.Uz muziku koja opušta, u bajkovitom ambijentu Paviljona Veljković, mladi kreativci ovog grada su odahnuli,i shvatili da je sutra novi dan…  novi radni dan.

 

Prvi samit, održan pod sloganom “Umetnost u doba recesije” maja 2009. godine, okupio je 30 umetnika, a ove godine publika je na samitu održanom na temu “Umetnost na silu” videla radove 86 umetnika iz Srbije, regiona i sveta.  TURBOSUTRA je prethodne dve godine publici u Centru za kulturnu dekontaminaciju s podjednakom pažnjom predstavio grafike velikih imena u svetu dizajna i vizuelnih umetnosti i talentovanih, mladih stvaralaca čije vreme tek dolazi.

 

Cilj je bio da se uspostavi novi koncept komunikacije sa publikom, širokodostupna i jeftina umetnička dela za sve, jer su posetioci za 100 dinara mogli da kupe grafiku formata 15 X 21 cm štampanu na kancelarijskom papiru, na laserskom štampaču.

Knjiga je svedočanstvo o svojevrsnom dizajnerskom piru u doba ekonomske kuge i obezbeđuje trag o održanom samitu jeftine grafike koji će postati tradicionalna godišnja izložba. Izdavanje publikacije “Na silu” je realizovano uz nesebičnu podršku kompanija Epson – BS Procesor, Igepa-Cartacell i Grafički centar.
Dođite po svoj primerak publikacije. Makar na silu!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime