Prošlo je 75 godina od kad je Ingvar Kamprad osnovao kompaniju IKEA. Tim povodom predstavljena je posebna kolekcija GRATULERA s omiljenim predmetima iz prošlosti, a u IKEA robnu kuću stizaće u tri navrata tokom leta i jeseni 2018. Prvi predmeti iz kolekcije GRATULERA, „dopremljeni“ iz pedesetih i šezdesetih godina XX veka, već su dostupni u robnoj kući IKEA Beograd.

IKEA je tokom godina dizajnirala nameštaj u mnogo različitih stilova. Stoga je 75. rođendan povod za slavlje i putovanje kroz vreme, ali i prilika da kompanija zahvali svim ljudima koji su učestvovali u njenom globalnom uspehu. Jedan od načina zahvalnosti je i da svojim kupcima u IKEA robnim kućama ponovo učini dostupnim omiljene proizvode iz proteklih 75 godina.

“Osećali smo snažnu potrebu da podelimo i proslavimo našu istoriju i baštinu, a da ujedno  istaknem raznolikost stilova i dizajna IKEA proizvoda u poslednjih 75 godina”, izjavila je Karin Gustavsson, kreativna liderka kompanije IKEA of Sweden.

Kolekcija GRATULERA će u robne kuće IKEA stizati u tri navrata tokom jeseni 2018., predstavljajući time i različita vremenska razdoblja tokom ovih 75 godina. Prvi deo kolekcije podsetiće nas na pedesete i šezdesete godine kada su preovladavali tamni tonovi i drvo, a IKEA bila tipično skandinavska trgovina nameštajem. Drugi deo kolekcije posvećen je sedamdesetim i osamdesetim, vremenu kada je IKEA počela da eksperimentiše s novim proizvodnim tehnikama, dok su u njenim kolekcijama vladale razigranost, jarke boje i upečatljivi uzorci. Treći i poslednji deo kolekcije odvešće nas na kraj 20. i početak 21. veka, doba u kom se IKEA vratila klasičnoj skandinavskoj tradiciji i svetlom drvetu.

“Svaki od tri segmenta GRATULERA kolekcije razlikuje se od ostalih, označavajući vremensko razdoblje njegovog nastanka; od tamnog drveta s klasičnim dizajnom u prvom delu kolekcije, preko vrlo razigranog stila s jarkim bojama u drugom delu, do trećeg s prirodnijim izgledom materijala koji podsećaju na skandinavske šume, dok su dekoracije jednostavnijih motiva, skoro grafičkih “, pojasnila je Karin Gustavsson, kreativna liderka kompanije IKEA of Sweden.

Kolekcija će uključivati fotelje, pomoćne stočiće, rasvetu i tekstil u različitim varijantama. Moderni naslonjač EKENÄSET, tepih FÄRGSTARK i stolica BJURÅN neke su od ikona dizajna i proizvodi koji će se ovom kolekcijom vratiti u IKEA robne kuće.

Najveći deo predmeta iz kolekcije „dopremljen“ je iz vremena kada je prvi put predstavljen – na njima nije menjano ništa od originalnog dizajna, dok je tek nekoliko proizvoda osveženo novim imenima, bojama, funkcijama i materijalima – u skladu sa zahtevima savremene proizvodnje i modernog načina života.

Prvi deo kolekcije GRATULERA, posvećen pedesetim i šezdesetim godinama 20. veka, dostupan je u robnoj kući IKEA Beograd od početka avgusta 2018., dok će druga dva dela ove „istorijske“ kolekcije stići u prodaju u oktobru i decembru.

Važni datumi na IKEA putu:

1943. Ingvar Kamprad registruje svoju kompaniju IKEA: I kao Ingvar, K kao Kamprad, E kao Elmtaryd (ime porodične farme na kojoj je odrastao), i A kao Agunnaryd (seoce u pokrajini Småland na jugu Švedske, gde se nalazila farma).

1948. Moderno i lepo nameštaj uvršten u IKEA ponudu.

1951. Distribuiran prvi IKEA katalog – potpuno besplatno, baš kao što se to čini i danas.

1956. Nameštaj koji kupci sami sastavljaju postao je deo IKEA koncepta. Sklopljen u pljosnate pakete, ovakav nameštaj omogućio je značajno smanjenje troškova prevoza i sveo oštećenja na minimum, što je rezultiralo i nižim cenama za IKEA korisnike.

1958. U Älmhultu u Švedskoj otvorena prva IKEA robna kuća.

1960. IKEA Älmhult predstavila je prvi IKEA Restaurant & Café.

1963. U Norveškoj otvorena prva IKEA robna kuća izvan Švedske.

1973. U Spreitenbachu, u Švajcarskoj, otvorena Prva IKEA robna kuća izvan Skandinavije.

2018. (na dan 28. juls): 419 robnih kuća IKEA u 49 država i oko 200.000 kolega zaposlenih u njima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime