IKEA ove godine puni 75 godina. Priču o tome kako je IKEA nastala i kako izgleda grad u kome i danas svi radi za ovu kompaniju možete da pročitate ovde.

A kako bi proslavili jubilej ponovo će pokrenuti proizvodnju nekih kultnih proizvoda iz svoje duge istorije. Tačnije, u IKEA robnim kućama ponovo će se naći najpopularniji komadi napravljeni od 1950. pa sve do 2000.

Sve će biti u okviru tri različite kolekcije, a čitava serija je nazvana – Gratulera.

Recimo biće tu prva ikad napravljena Klippan sofa i retro fotelja Ekenäset, piše Dezeen.

“Neki od proizvoda su ikone vintage nameštaja – i danas su svuda. Još uvek kupujem IKEA vintage stvari na aukcijama i u second hand prodavnicama. Vidim da ljudi imaju potrebu za istorijom i nasleđem”, kaže Karin Gustavsson, IKEA creative leader.

Zanimljivo je da će novi-stari proizvodi biti predstavljani sukcesivno. Tako ćemo u avgustu videti one napravljene tokom pedesetih i šezdesetih, u oktobru one iz sedamdesetih i osamdesetih a u decembru one iz devedesetih i dvehiljaditih.

Kolekcija će biti izrađena u ograničenim količinima, pa ako želite da ugrabite svoj deo istorije, bolje da se spremite i požurite.

Inače, ponovo će moći da se kupi i Lövet stočić, prvi komad nameštaja koji je IKEA isporučila u sada već legendardnom pljosnatom pakovanju. Ako želite da saznate više o tome zašto tačno IKEA prodaje nameštaj rasklopljen kliknite ovde.