IKEA sada iznajmljuje nameštaj

Uzmete, koristite, vratite

IKEA je počela sa zanimljivim pilot programom u Švajcarskoj. Iznajmljuju nameštaj i to smo već ranije najavili.

Financial Times piše da kupci više ne moraju da kupe stvari već mogu da ih iznajme. Zamislite to kao Netflix za nameštaj recimo.

Iznajmljivanje IKEA nameštaja biće omogućeno već od ovog meseca a ako se pokaže kao uspešno, trebalo bi da se proširi i na druge zemlje.

Koncept je vrlo jednostavan. Odaberete proizvode koji vam trebaju, kao i vremenski period. Kada on istekne, vraćate stvari i uzimate nešto drugo ako želite, objašnjava Torbjorn Loof, direktor iz Inter IKEA.

Korišćeni nameštaj će biti obnovljen i onda ponovo iznajmljen ili prodat po nižim cenama.

IKEA program vidi kao dobro rešenje cirkularne ekonomije, što bi trebalo da smanji potrošnju i korisnicima omogući da proizvode koriste više puta. Sve to bi trebalo da utiče na manje zagađenja i pozitivne efekte na prirodu. A kako IKEA koristi čak oko 1 posto svetske proizvodnje drveta, uticaj ovakvih programa bi mogao da bude itekako veliki.

Ne znamo kada će i da li iznajmljivanje IKEA nameštaja doći kod nas, ali već sada imate godinu dana da vratite stvari koje ste kupili. Takođe, u IKEA Beograd robnoj kući se nalazi odeljenje „Kako je, tako je“ gde po sniženim cenama možete da kupite stvari koje su drugi vratili ili one koje su bile izložene.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *