IKEA najavljuje velike promene u sledećoj deceniji koje se tiču održivog poslovanja i očuvanja prirode. U planu je investiranje 2.8 milijardi dolara u održive izvore energije, pre svega solarne panele i vetro turbine.

IKEA će uskoro proizvoditi više zelene energije nego što je troši u svojim prodavnicama, a do 2030 će biti sasvim klimatski pozitivna kompanija. To znači da ne samo da će smanjiti emisiju ugljen dioksida, već će ovaj gas staklene bašte uklanjati iz atmosfere u procesima proizvodnje.

Tu su i dobre vesti za kupce. Do 2025. godine kompanija će u svim regionima ponuditi IKEA solarne panele za kuće.

„Biti klimatski pametan nije dodatni trošak. To je zapravo pametno poslovanje i kako će izgledati poslovni model budućnosti. Sve oko fosilnih goriva i širokog korišćenja resursa biće skupo“, objasnio je Jesper Brodin iz kompanije.

Inače IKEA robna kuća u Beogradu već ima ugrađene savremene tehnologije koje doprinose održivosti i ekonomskoj isplativosti rada objekta. Objekat ima sistem za separaciju i zbrinjavanje 23 frakcije otpada, pa manje od 10% otpada završi na deponiji. Robna kuća poseduje geotermalne pumpe sa šest geotermalnih bunara koja služe za grejanje i hlađenje samog objekta. Sakupljena kišnica koristi se za ispiranje toaleta. Sva unutrašnja i spoljna rasveta je LED čime se doprinosi da objekat ostvari velike uštede u potrošnji električne energije, a na krovu su postavljeni solarni paneli. izvor: hypebeast

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime