IKEA nameštaj je savršeno dizajniran, kvalitetan i uz to obično ima vrlo povoljne cene. Zbog posebnog principa pakovanja možete i da ga smestite u kola ili čak na bicikl i donesete sami kući. Posledica toga su niže cene transporta ali i činjenica da morate sami da ga sklopite. Što ponekada može da bude i komplikovano.

Ali, izgleda da će ritual sklapanja IKEA namešaja postati mnogo jednostavniji. Recimo dok kažete – ikea-ćufte-sa-mesom – dobićete gotov drveni stočić ili komodu.

Posle nekoliko godina razmišljanja na tu temu IKEA je uspela sve da pojednostavi. Dizajneri švedske kompanije su unapredili staru tehniku klina, dodajući mu žljebove. Nameštaj i dalje dolazi u prepoznatljivom “ravnom” pakovanju, sa unapred pripremljenim ležištima za sklapanje delova. Ali sada je dovoljno da ubacite jedan deo u drugi, pritisnete i kada čujete klik sve je gotovo. Bez upotrebe ikakvog alata ili šrafova. Takav pristup dodatno smanjuje troškove proizvodnje, a dobar je i za prirodu i održivi razvoj. IKEA je prvi put novi nazubljeni klin predstavila 2014. godine na Stockholm ormariću. Reakcije su bile pozitivne pa su nastavili da ga razvijaju i šire njegovu primenu.

“Za sklapanje stola ranije mi je trebalo 24 minuta. Sada sam to uradio za 3 minuta”, objašnjava Jesper Brodin, jedan od direktora švedske kompanije za Dezeen.

“IKEA nameštaj obično dolazi sa puno delova za sklapanje. Razmišljali smo da li bismo mogli sve da ih izbacimo. Sada smo učinili mogućim da klikom sklopite namešaj”, dodaje Brodin.

Novi komadi nameštaja imaju poseban nazubljeni klin koji omogućava lako sklapanje elemenata:

Dovoljno je da ga gurnete

View post on imgur.com

Lisabo stočić je još jedan od IKEA proizvoda na kome je primenjeno novo rešenje:

Za sklapanje nisu potrebni nikakvi šrafovi niti dodatni alat, što dodatno smanjuje troškove:

I kupci koji su probali su zadovoljni, pošto je povezivanje delova mnogo brže:

IKEA je prvi put primenila novi sistem prilikom izrade Stockholm ormarića 2014. godine:

Nameštaj može istim principom da se rasklopi i spakuje bez oštećenja ili slabljenja u čvrstini, što do sada nije uvek bio slučaj:

Kao dodatna zaštita mogu da se dodaju i mali metalni osigurači ali njihova upotreba nije neophodna:

Pogledajte kako je IKEA došla do revolucionarnog rešenja: