IKEA je poslednjih godina posebnu pažnju posvetila kolaboracijama, odnosno saradnji sa kreativcima iz različitih oblasti. Tako nam sada stiže nova kolekcija koju potpisuje poznati holandski dizajner Piet Hein Eek.

Ovo je druga zajednička kolekcija po imenu INDUSTRIELL i podrazumeva stolice i stolove, klupe, keramiku, tekstil i čaše.

Sve je urađeno u prepoznatljivoj estetici, koja podrazumeva grub, zanatski finiš. Zbog toga svaki komad izgleda malčice drugačije, i to sa namerom.

Ideja je bila da se redefiniše masovna produkcija odustajanjem od uniformnog izgleda.

“Kada sam diplomirao dizajn, perfekcija u dizajnu je bila najvažnija. Ako ste pravili 1.000 kopija sve su morale da budu identične i ništa nije bilo u dizajnu što je tamo stavljeno od strane samog dizajnera. Hteo sam da raskrstim sa takvim idejama i pravim predmete koji su više personalni, više ljudski dok i dalje imamo industrijski proces proizvodnje”, rekao je Eek.

Upravo to je Eej i postigao upotrebom materijala, jeftinog borovog drveta za stolice, klupe i stolove. Obično bi se takvo drvo posmatralo kao otpad i nije se koristilo za nameštaj.

Tako svaki komad ima svoje jedinstvene čvorove i reljef.

Slično je i sa keramičkim komadima i tekstilom. Stakleni proizvodi su pravljeni uz pomoć dve različite mašine pa nisu identični i dolaze raspareni.

“INDUSTRIELL je prelepa kolekcija, zato što možete da osetite karakter svakog proizvoda i znate da je jedinstven” kaže IKEA creative leader Karin Gustavsson, prenosi Dezeen.

Još uvek nemamo informaciju kada će se INDUSTRIELL kolekcija pojaviti u IKEA robnoj kući Beograd.

ikea

ikea

ikea

ikea

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime