Autor je radio-emisije “Dizajn je važan” (Design Matters) na Voice of America .Objavila je više knjiga o dizajnu, a trenutno je najaktuelnija How To Think Like A Great Graphic Designer. Njen portret se našao na naslovnoj strani magazina HOW jednog od najznačajnijih časopisa za dizajn u svetu, u broju koji je posvećen mišljenjima eksperata o budućnosti ove dinamične industrije.

Jedva je stigla do Beograda – od Minhena, do Budimpešte, natrag u Minhen, pa preko Zagreba do Beograda. Muka živa! Međutim, način na koji se odvijalo putovanje, nije je sprečio da dođe vedra i nasmejana, otvorena za sve…

Debi Milman: Toliko je bilo kašnjenja, da sam se zapitala da nije ovo neki znak. Naprotiv! Jedva sam stigla, ali vredelo je.

Šta ste tačno znali o Srbiji pre nego što ste se zaputili ovamo?
Praktično ništa, ali stvarno imate izuzetnu istoriju.

Šta vas je privuklo saradnji na Publikumovom projektu?
Publikumov kalendar je svetski priznat projekat u dizajnerskoj zajednici. Veoma je cenjen i velika je čast učestvovati u svemu ovome. Nisam mogla ni da sanjam da ću i ja biti pozvana. Ne mogu da verujem koliko sam imala sreće! Zaista!

Kako ste, kao kurator projekta, odabrali baš ove umetnike: Marian Bantjes – Kanada, Luba Lukova – Bulgarska/SAD, Mina Zabnikar -Slovenia, Chip Kidd – SAD, Jianping He – Kina, Garth Walker – Južnoafrička Republika, Vladan Srdić – Serbia/Slovenia, Big Active – Velika Britanija, Fabrika – Bosna i Hercegovina, Matteo Bologna – Italija/SAD, Elastic People – SAD, Igor Oršolić – Srbija?
Bio je to zajednički rad. Birali smo umetnike koji imaju najinteresantnije radove, koji su u ovom trenutku najcenjeniji, ljude za koje smo smatrali da mogu da doprinesu, ne samo razvoju dizajna, nego i interkulturalnosti – svemu onome što je danas aktuelno u svetu. Pa smo tako odlučili da pozovemo dvanaest renomiranih dizajnera iz Srbije, Kine, Afrike, Bosne, Kanade, Velike Britanije, Slovenije i SAD, koji su kreirali kalendarske strane za ovaj, u pravom smislu, kros-kulturalni i interdisciplinarni dizajn projekat.

U skladu sa konceptom novog Publikumovog kalendara, kakav bi bio idealan vodič kroz život u 2008. godini?
Moje uporište je u brendingu i brend dizajnu već skoro dve decenije. Jedna od činjenica koje sam prilično svesna jeste da za većinu brendova imate uputstva, smernice, kako da ih upotrebite – bilo da se radi o aspirinu ili mobilnom telefonu. Prodaju se sa uputstvom za upotrebu na poleđini flašice ili malom knjižicom u kojoj je sve objašnjeno – šta i kako. Tako nešto ne postoji kada je život u pitanju. Hteli smo da kreiramo vodič kroz srećan, miran život, bez ikakve potrebe da nešto kupujemo… Sve bi trebalo da bude već tu, unutar svakoga od nas… Potreba da se vodi život sa smislom, samim tim se teži i boljem svetu.

Zvuči jednostavno, a kako to postići?
Tako što ćemo biti ljubazni jedni prema drugima, tako što ćemo se truditi da reagujemo hrabro u svakom trenutku, tako što ćemo raditi ono u šta verujemo … tako što ćemo prema svima biti nasmejani, prijateljski nastrojeni… i što ćemo umeti da cenimo neke male trenutke i sitna zadovoljstva.

Kako biste brendirali Srbiju, Beograd?
Ooo, pa to je veoma teško, veliko pitanje… Poslužila bih se bogatom istorijom, ponosnim narodom i raznim drugim stvarima, a mislim da će najbolje tek doći…

A kako razmišljati kao veliki grafički dizajner, odnosno HOW TO THINK LIKE A GREAT GRAPHIC DESIGNER?
Da, taj naslov moje knjige je zanimljiv iz više razloga. Ne radi se samo o tome kako da razmišljate, a nije posvećeno ni samo grafičkim dizajnerima. Kroz 21 intervju koji sam uradila sa nekim od vodećih svetskih grafičkih dizajnera, pokušavam da dokučim kako intelekt nadahnjuje kreativnost, kako da stvaramo dela koja su veoma lična, a ipak se dotiču svih ljudi… Ono što dizajner mora da oseća, više nego stvaraoci u drugim kreativnim granama, jeste visok stepen empatije. Dizajner treba da prenese poruku tako da ga ceo svet razume. To podrazumeva osnovna znanja o psihologiji… Mislim da nas ova knjiga uči i o značaju saosećajnosti…

Autor ste radio-emisije Design Matters. Dizajn je potpuno vizuelna stvar, a radio su samo reči. Kako to funkcioniše?
Emisiju sam pokrenula da bih stekla uvid u to šta vodeći grafički dizajneri, kulturni antropolozi i ljudi iz marketinga misle o današnjem svetu, jer veoma utiču na sve što se dešava u kulturi, civilizaciji i uopšte ljudskoj vrsti… Ovo je bio jedan od načina da to saznam i drago mi je što nije nimalo vizuelno, jer je publika primorana da obrati pažnju na ono što sagovornici imaju da kažu.

Koje pitanje neizostavno postavljate svojim sagovornicima?
U emisiji pričamo i o raznim drugim temama koje se tiču dizajna: kako žive dizajneri, zašto su izabrali takav život i sl.

Kakva je budućnost grafičkog dizajna? To je ujedno i bio naziv vašeg predavanja u Beogradu?
Mislim da je budućnost grafičkog dizajna tesno povezana sa budućnošću naše planete. Veoma je važno da dizajneri rade na alternativnim rešenjima. Da se ne seče više drveća nego što je potrebno, budući da je največi broj naših radova na papiru… Odluke koje danas donosimo kao vodeće ličnosti u grafičkom dizajnu će trasirati put nekim budućim generacijama, toga treba biti svestan. Budućnost dizajna je usko vezana za budućnost našeg društva – treba preduzeti neke korake u cilju preživljavanja i očuvanja planete.

Kako naći idealan balans između umetničkog i komercijalnog?
Grafički dizajn je u suštini komercijalna umetnost. To je i nauka i umetnost i zato je toliko jedinstven. Vrlo brzo dobijete dokaze koliko je nešto uspešno, da li se uvlači ljudima pod kožu, da li se dobro prodaje… A umetnost je zbog toga što je vrlo ličan, individualan, govori o stilu osobe koja daje neka rešenja (Stil je čovek). Grafički dizajn je ekspresija umetnika uslovljena biznisom.

Šta smatrate svojim najvećim dostignućem u dosadašnjoj karijeri?
To što sam mentor srednjoškolcima i što predajem studentima. Stvarno verujem da možemo učiniti život boljim tako što ćemo omogućiti mladima obrazovanje, a studentima da proniknu u ono što se u njima krije. Daje mi mogućnost da im pomognem u ostvarivanju njihovih želja, tako što im ulivam samopouzdanje da se posvete nečemu i da sve napore ulože da se to nešto ostvari. Jer, sve što im je potrebno na početku karijere jeste podsticaj.

Čiji rad Vas fascinira?
Fascinira me rad grupe #17, to su dve žene koje rade na Menhetnu, volim rad Marijan Bantjes, dizajnerke iz Kanade, impresionirana sam radom Džejmsa Viktorea, dizajnera iz Bruklina… Naravno, dizajner moje knjige, Rodrigo Koral, nepresušan je talenat… Lorens Vajner, jedan od četiri oca konceptualne umetnosti, imao je ogroman uticaj na moj rad i, naravno, slikar Žan-Mišel Baskijat.

Na ovom kalendaru radili ste sa Šonom Adamsom. Šta mislite o njemu?
Ah, Šon Adams… veliki čovek i veliki umetnik. Trenutno je predsednik AIGA, Američkog instituta za grafičke umetnosti, najstarijeg i najbrojnijeg udruženja profesionalnih grafičkih dizajnera u SAD (više od 45.000 članova) , svetski priznat kreativni direktor. Adams je, kao jedan od četrdeset najuticajnijih svetskih dizajnera, uvršten u listu ID40. Autor je bestselera “Logo Design Workbook” i “Color Workbook”. Partner je u AdamsMorioko, Inc, a njihovi klijenti su: ABC, Adobe, MTV, Gap, Old Navy, Nickelodeon, USC, Sundance i The Walt Disney Company. Ima veoma jednostavan pristup kreiranju veoma komplikovanih radova. Vrlo je direktan, otvoren, jedan od najboljih dizajnera današnjice. Bila sam šokirana da je prihvatio rad na Publikumovom kalendaru, on nikad nema vremena, prezauzet je!

Koju muziku slušate dok stvarate?
Trenutno sam opsednuta novim albumom grupe Radiohead. Samo to slušam! Svi oko mene misle da sam luda, jer taj CD stalno puštam. Odslušala sam ga sigurno 200 puta od kad sam ga nabavila. Neverovatan je, zove se IN RAINBOWS. Obavezno to nabavite!

Interesantno je da je Debi na svoj sajt odmah postavila slike Beograda koje su joj upale u oko, porušene zgrade Generalštaba, ljude na Kalemegdanu, prizore sa beogradskih ulica, grafite, stare zgrade… Kao što je rekla – a što je još i Frenk Sinatra svojevremeno konstatovao – The best is yet to come!

izvor: B92.net