Devedesete se vraćaju u svet enterijera. Ova epoha je ostala u sećanju po tehnoloških unapređenjima, ali i velikim promena u kulturi i pristupu dizajnu. Rezultat je bio jedinstven spoj minimalizma, eklektičkih uticaja i odstupanje od krutih, smelih stilova prethodnih decenija.

Devedesetih godina dizajn enterijera pomerio se ka jednostavnosti i funkcionalnosti sa svojim čistim linijama, neutralnim bojama i otvorenim prostorima. Japanski principi dizajna su imali značajan uticaj na naglašavanje važnosti otvorenih prostora i osećaja mira. Zidovi su srušeni kako bi se stvorili tečni prostori koji su omogućili bolju društvenu interakciju. Takođe, kuhinja je postala centralno mesto okupljanja, naglašavajući važnost zajedničkog života.

Dok su dominirali jednostavnost i minimalizam, era devetesetih je takođe prihvatila eklektičan pristup. Dizajneri se nisu plašili da kombinuju različite elemente dizajna u enterijeru, stvarajući prostore koji su bili i kohezivni i raznoliki. Bilo je to doba u kojem su tradicionalna i savremena estetika povezale.

Devedesete su ubrzo postale era u kojoj su pojedinci personalizovali svoje prostore. Od zidova sa šablonima do ručno oslikanog nameštaja, obični ljudi su prihvatili ideju da svoje domove učine jedinstvenim.

Ogroman napredak u tehnologiji imao je veliki uticaj na dizajn enterijera. Metalne završne obrade i integracija tehnoloških uređaja u kućni dekor postali su trend. Od centara za zabavu futurističkog izgleda do visokotehnoloških kuhinjskih aparata, dom je postajao odraz digitalnog doba. Svojom sposobnošću da se preurede i prilagode različitim prostorima, multifunkcionalni delovi, kao što su kauči na razvlačenje i otomane sa skrivenim prostorom za odlaganje, odražavaju promenljive potrebe brzog životnog stila.

Trendovi dizajna enterijera devedesetih godina bili su odraz sveta koji se brzo menja. Upotreba smelih šara i tekstura, cvetnih otisaka i teksturiranih tkanina dodala je vizuelni interes enterijerima. Dizajneri enterijera nisu se plašili da prihvate ove promene i unesu malo razigranosti sa pastelnim akcentima.

Danas se devedesete vraćaju u formi anti-dizajna, ažurirane čistijim linijama i više praznog prostora.

izvor: LionsBee