U okviru Beogradske nedelje dizajna 2008, na konferenciji modern2 kao jedan od predavača će se pojaviti Defne Koz, industrijska dizajnerka sa više od 150 proizvoda napravljenih za brojne kompanije poput: Foscarini, Leucos, FontanaArte, Sharp, Alessi, Merati, Mobileffe, Livit, Pirelli, Slide, Egizia, Rapsel-Nito, Gabbianelli, Cappellini, Guzzini, Steel, RSVP, WMF, Vitra, Authentics, Nissan, Casio, Alparda, MPD, Gaia&Gino, Nurus, Derin…
 
Defne Koz je dobitnica brojnih priznanja i nagrada: proizvodi za kupatilo koje je uradila za Vitra kompaniju nagrađeni su prestižnom Red Dot nagradom za dizajn za 2006. godinu, magazin ID nagradio je lampu Relax, a naočare Liquids dizajnirane za Gaia&Gino dobile su nagradu Good Design Award Chicago Athenaeum Museum of Architecture. Lampe Dress i Circus su već deset godina najbolje prodavani proizvodi kompanije Foscarini. U domenu arhitekture poznat je njen dizajn sedišta kompanije Eczacibasi u Istambulu, kao i brojni projekti za prodavnice i apartmane. 

 

Rad Defne Koz najbolje se opisuje kao kombinacija Italijanske i Turske kulture, dok su njena interesovanja u širokoj sferi od od super modernih tehnologija pa do ručnog rada. Jedinstven dizajn Defne Koz praćen je veštim korišćenjem različitih materijala. Za Alessi je recimo koristila tehniku žičanog rama, za Egizia je eksperimentisala s staklenom dekoracijom, za Guzzini je kombinovala Murano staklo i plastiku, a za kompaniju Vitra iskoristila je high-tech gel materijale za kupatilo. Doprinela je ponovnom otkrivanju tradicionalne turske keramike.
 
Pre Beogradske nedelje dizajna predavala je na: Domus Academy, Milano; Fukui Prefecture, Japan; Architectural Association, London; Technical University, Istanbul; Bilgi University, Istanbul; Centro Borges, Buenos Aires. 

 

Njeni radovi su izlagani na: Triennale di Milano, Galleria Jannone, Galleria Posteria, Spazio Mudima, Ideabooks, Galleria Post Design, Spazio Vigentina Milan, Biennale del Vetro Venezia, MeDesign  Genova, IDYB Koeln, Kunstmuseum Dusseldorf, Ubersee Museum Bremen, Ozone Gallery Tokyo, Abitare il Tempo Verona, Museo di Pietrarsa Napoli, Designers Odyssey METU Ankara, Ars Design Gallery Ankara.
 
Defne Koz je radila master iz Dizajna na Domus akademiji, a njena studija se nalaze u Milanu, Čikagu i Istanbulu. 

Beogradska nedelja dizajna se održava od 05. do 11 maja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime