Ono što je nekada bilo nezamislivo danas se primenjuje u praksi. Zahvaljujući istinskoj industrijskoj revoluciji u upotrebi metala, danas imamo čelične stolice koje se napumpavaju! Pomalo neobična CHIPPENSTEEL stolica poljsko – švajcarskog dizajnera Oskara Ziete za sada je izložena je u Galeriji  Dilmos u Milanu, Galeriji Tools u Parizu and Galeriji Karena Schuessler u Berlinu, a dostupna je isključivo pojedincima po narudžbi.

Stolica se proizvodi od sirovog lakiranog čelika, INOX čelika ili bakra zahvaljujući FiDU tehnologiji, najinovativnijoj tehnologiji koju je razvila kompanija Zieta Prozessdesign. Oblik se formira putem unutrašnjeg pritiska: čelični lim se seče u dva oblika, zavari po ivicama i zatim napumpa u 3D formu. Ultra laka konstrukcija koja na ovaj način nastaje je stabilna i trajna. FiDU tehnologija omogućava da se stvori inovativan, bionički oblik prilagođen zahtevima, koji se može proizvoditi u malim serijama koristeći veoma efikasan proces proizvodnje. Tehnologija može biti korišćena u industriji nameštaja, za proizvodnju novih formi, kao i za proizvodnju ultra-lakih arhitektonskih konstrukcija poput mostova.

Zieta Prozessdesign je multidisciplinarni tim koji okuplja arhitekte, dizajnere, tehnologe, istraživače, marketing eskperte, kao i filozofe. Oskar Zieta dolazi na Beogradsku nedelju dizajna od 6. do 8. juna i pričaće o tome kako se postaje svetski lider u inovacijama.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime