Biljke i enterijer su savršena kombinacija a postoji nešto u vezi sa biljkama što će oplemeniti svaki prostor. Biljke su oduvek organski ukrasni predmeti prisutni u dizajnu enterijera koje su ljudi koristili u različito vreme i u različitim civilizacijama. Njihova raznolikost boja, oblika i veličina može se koristiti za stvaranje širokog spektra raspoloženja i stilova, od klasičnog do modernog i svega između.

Međutim, one nemaju samo estetsku funkciju, biljke su veoma korisne – obezbeđuju kiseonik i pomažu nam da ostanemo fokusirani, produktivni i dobro raspoloženi. Prednosti biljaka u unutrašnjosti su brojne. Iako većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru, naša tela i mozak su hiljadama godina navikli na prirodno okruženje. Upravo zbog toga biljke mogu da unesu mir i spokoj u svaki prostor. Bukvalno, one dodaju život, rekreiraju žive, organske, sveže i šarene enterijere.

Biljke mogu biti male ili velike, sa velikim ili malim listovima različitih oblika. Nekima je potrebno manje, a nekima više svetla, a postoji bezbroj načina da ih iskoristite. Zato ne postoje univerzalni praktični saveti za korišćenje biljaka u dizajnu enterijera. Međutim, neki principi se mogu primeniti, kao što su osnovni principi kompozicije – oblik, proporcija i harmonija. Velike biljke su neka vrsta poruke, posebno sa čistim, minimalističkim dizajnom. Male biljke, s druge strane, mogu biti savršene da naprave topao, ugodan prostor. Mešanje različitih oblika ili veličina može doneti dobre rezultate kada se radi sa jasnom idejom i svrhom.

Dobro odabran, dominantan tematski plan će svakom enterijeru dati elegantan, koherentan izgled.

izvor: Lionsbee interior design