Sedma Beogradska nedelja dizajna, najvažniji kreativni festival u regionu od 100 miliona ljudi između Beča i Istanbula, biće održana od 4. do 10. juna, a njen glavni deo, čuvena međunarodna kreativna konferencija koja obuhvata skoro sve oblasti kreativnih industrija, od 7. do 09. juna. Ovogodišnja tema Nedelje dizajna je “Sloboda na kvadrat”.

Beogradska nedelja dizajna je ključni događaj u kulturnom kalendaru Beograda, kao i najvažniji kreativni festival u regionu. Srce BND-a je svakako njegova svetski poznata međunarodna konferencija koja predstavlja najveće kreativne umove 21. veka, koji zapravo i čine Beogradsku nedelju dizajna vodećom scenom na kojoj se svetske kreativne industrije susreću sa regionom jugoistočne Evrope.

Organizatori Beogradske nedelje dizajna su se i ove godine potrudili da u Beograd dovedu najpoznatije kreativce i opravdaju epitet možda "najbolje kreativne konferencije na svetu" po izboru Financial Times-a. Portugalski arhitekta Alvaro Siza, italijansko-britanski industrijski dizajner Martino Gamper, britanski dizajn studio Troika, francuski dizajner Matje Leaneur, holandska agencija 180 AMSTERDAM, nemački advertajzeri Jung Fon Mat, norveški dizajneri Non Format, američko – izraelski arhitekta Preston Skot Koen, kao i slovenačka Enota, hrvatski studio 3LHD, zatim kineski MED arhitekts samo su neka imena od preko 30 kreativaca koji će predstaviti posetiocima festivala tokom šest dana, zajedno sa ključnim svetskim nedeljama i inicijativama dizajna iz Helsinkija, Pekinga, Budimpešte, Kopenhagena, Ljubljane i Zagreba, koje dolaze da potvrde mesto na kreativnoj mapi sveta koje je za Beograd osigurao BND. Posetioci će imati priliku da se na trodnevnoj konferenciji informišu o najnovijim svetskim trendovima iz oblasti kreativnih industrija, da kroz predstavljanje uspešnih svetskih kompanija, brendova i individualaca nauče kako da se prilagode promenama u svetskoj ekonomiji i čuju iskustva poznatih predavača. Predavanja najvećih kreativnih umova 21. veka na trodnevnoj konferenciji, osim edukativnog karaktera, imaju za cilj povezivanje kreativnih industrija, privrednika i državnih institucija, kao i svetske dizajn scene sa lokalnom i regionalnom.

U okviru Beogradske nedelje dizajna će biti organizovan muzički festival BDW Dizajnights na kome će nastupiti svetske zvezde Goldierocks, Gabin i Luminodisco, tradicionalne profesionalne radionice BDW Dizajnlabs, kao i izložbe, projekcije filmova, kokteli i promocije po celom gradu pod imenom BDW Dizajnpremieres od čega desetak najvećih u produkciji samog festivala. Najtalentovaniji domaći mladi kreativci i etablirani autori će, takođe, imati priliku da predstave svoje radove u izlozima u centru Beograda u okviru projekta 100% FUTURE SERBIA koji je prošle godine bio veoma zapažen. Zainteresovani i slučajni prolaznici će moći da pogledaju izložene radove usput, tokom šetnje od Kalemegdana do Slavije, vodeći se mapom projekta sa spiskovima izlagača i izloga koja će se deliti na velikom broju info punktova u gradu. Konkurs za učešće u projektu je otvoren do 15. maja.

Svi programi Beogradske nedelje dizajna, osim konferencije, su besplatni, dok za sva tri dana konferencije zainteresovani mogu ove godine da nabave ulaznice po sniženoj ceni od 18000,00 dinara do 15. maja i obezbede svoje mesto na predavanjima poznatih svetskih kreativaca. Cena za studente iznosi 13000,00 dinara bez obzira na vreme kupovine. Za kupovinu je neophodna registracija na sajtu www.belgradedesignweek.com, pri čemu će zainteresovani dobiti detaljna uputstva i sve neophodne informacije.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime