Barok je teatralan i raskošan, grandiozan i dramatičan a baš takav je i moderan dizajn enterijera inspirisan ovim razdobljem.

Svi detalji u baroku, kao i nekada, tako i danas u njegovom modernom tumačenju su tu da bi izazvali emocije, navodi se u tekstu Baroque and interior design sa sajta LionsBee.

Zbog tako dramatičnog karaktera, boje vašeg enterijera bi trebalo da budu bogate i odvažne. Klasični, ali luksuzni materijali poput punog, plemenitog drveta, mermera i zlata vrlo su važni u baroku. Koristite ih za ormare, vrata, ramove.

Od presudne su važnosti visokokvalitetne tkanine za zavese i panele, nameštaj i stolove. Često se koriste upadljivi ornamenti u kombinaciji sa hrabrim bojama i cvetnim ili damask printovima.

Takođe, važna je i veličina, pa je u baroku sve veliko – predimenzionirani nameštaj, ogromni kristalni lusteri, groteskno velika ogledala koji ostavljaju monumentalan utisak.

Barok je naziv pravca koji su istoričari umetnosti koristili kako bi označili period istorije između 1600. i 1750. godine. Jedno od osnovnih, prvobitnih značenja baroka, prema kome on označava nešto nepravilno, izvrnuto i groteskno, danas je u potpunosti odbačen.

Istoričari umetnosti se i dalje spore oko toga da li je barok samo produžetak renesanse ili se od nje izdvaja. Tokom istorije, tvrdili su da izražava duh protivreformacije, ali i da je stil apsolutizma. Barok možemo podeliti na tri dela, u zavisnosti od države o kojoj govorimo. Tu spadaju: barok u Italiji i Nemačkoj, barok u Flandriji, Holandiji i Španiji i barok u Francuskoj i Engleskoj.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime