Dizajn

Ana Cvejić

Naša dizajnerka i art direktorka New Momenta govori o cipelama “Fashion Prisoner”, advertajzingu, srpskoj sceni i poručuje mladim kreativcima

Ana Cvejić

Ana Cvejić je art direktorka u beogradskoj agenciji New Moment. Po obrazovanju je grafička dizajnerka. Dizajn cipela "Fashion Prisoner by Ana Cvejic" izabran je u Top 10 finalista na Cinderthriller takmičenju koje je organizovala italijanska modna kuća Alberto Guardian i kultni I-D Magazine. Prijava je bilo iz preko 50 zemalja, a članovi žirija su veoma poznata imena: Anna Dello Russo (trenutno editor-at-large za japanski Vogue), Rubina Guardiani, Terry Jones (osnivač I-D magazina), Georgina Goodman, Andrew Keith i Sarah/Colette Paris!

Tom prilikom Ana govori za Domino Magazin.

Kako si saznala za Cinderthriller takmičenje i šta ono za tebe znači?
Uvek pratim kreativne konkurse, modne trendove, dešavanja u dizajnu. Po povratku sa Sardinije i inspirisana ovom zemljom pogledala sam sajt italijanskog Vogue i konkurs me je čekao!

Šta žene da urade kako ne bi bile "zatvorenice mode" ili misliš da to i nije tako loše zapravo?

Zatvorenici postoje u svakom sistemu, pa tako i modnoj industriji. Neko ko slepo prati trendove ne znači i da je žena od stila, čak naprotiv. Treba biti svoj u svakom segmentu života, jer svi smo različiti i to treba sa ponosom nositi. To je više od trenda, to je životni stil.

Za koga su ove cipele i da li i ti sebe vidiš kao modnu zatvorenicu?

Ovo su cipele za jaku ženu koja ume da ih ponese i ima smelosti da vizuelnom provokacijom podstakne na razmišljanje o fenomenu ‘modnog roba’! Smatram i vodim se time da je kvalitet veći odraz stila od kvantiteta.

Kako nalaziš inspiraciju za ilustraciju i dizajn?

Sve kreće od ideje, koja se obično uveče rađa. Skice i ostalo proizilaze iz ruke ili miša i ide svojim tokom do finalnog rada.

Po profesiji si grafička dizajnerka i radiš kao art direktorka u New Momentu, autorka si brojnih kampanja. Na koji rad si posebno ponosna i kako bi okarakterisala svoj rad u advertajzingu?

Ponosna sam na radove koji su osvojili nagrade na brojnim advertajzing festivalima (Epica, Golden Drum) kao i na samostalnim umetničkim konkursima (Swarovski, Hugo Boss, Young Guns…). Svetska takmičenja su mesto okršaja gde se susrećete sa mnogo jačim protivnikom i po budžetima i po produkciji, a vi imate samo ideju da zavedete žiri da glasa za vas! Ja sam dete advertajzinga i volim ga jer vas uči da inteligentno koristite ono što imate i da se prikažete u najboljem mogućem svetlu.

Da li moraš da praviš kompromise kao kreativac u radu za klijente?

Iz iskustva znam da kreativci od malena uče da je život kompromis, ali mu se nikada ne pokore. Prva društveno-socijalna ograničenja u školi, na fakultetu i poslu vas istreniraju kako da radite a da ne izgubite sebe.

Kako bi opisala trenutno stanje srpskog dizajna i advertajzinga?

Šteta što ovoliko dugo živimo ne u krizi, jer kriza dođe pa prođe, već u stanju koje sputava i najhrabrije. I pored toga postoji trud i talenat koji u svetu  predstavlja svoju zemlju u najlepšem svetlu.

Mirko Ilić je na jednom BDW rekao da dizajneri previše rano počnu da rade za pare i da onda dođe do zasićenja. Ono se po njemu može prevazići jedino radom za svoju dušu. Šta misliš o tome?

Mi nemamo životni standard da biramo kada će mladi krenuti da rade, i prava je sreća kada nađu posao u struci. Sad veće pitanje je da li oni rade na sebi i gde se vide u budućnosti! Verovatno je lakše odspavati posle posla, ‘blejati‘ ispred  TV-a ili sa ortacima. Kreativac mora kvalitetno da provodi slobodno vreme u svim segmentima života, jedino tako se obnavlja stvaralačka strast u svakom od nas.

Tvoja poruka mladim i neafirmisanim dizajnerima i drugim kreativcima?

Da veruju u sebe, bezgranično, jer ko će ako ne oni sami!

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Dizajn

Više uDizajn

duplex-brazil
Duplex u Brazilu donosi duplo zadovoljstvo

Ima bazen koji služi kao umetnička instalacija

Domino Magazin 23.02.2018
Najbolji kamp koji smo videli

Otvara se ovog leta u Hrvatskoj

Domino Magazin 20.02.2018
IKEA pravi novu audio kolekciju

Rade sa Teenage Engineering na proizvodima za brze žurke

Domino Magazin 19.02.2018
Skandinavski dizajn u Kini

Minimalizam osvaja svet

Domino Magazin 13.02.2018
IKEA i Virgil Abloh imaju nove tepihe

Procurela još jedna slika

Domino Magazin 06.02.2018
Jedinstvena DELAKTIG kolekcija stigla u IKEA Beograd

Modularni nameštaj nastao u saradnji sa dizajnerom Tomom Diksonom

Domino Magazin 05.02.2018
Amazon pravi Sfere umesto kancelarija

Novi tip kancelarije za budućnost

Domino Magazin 01.02.2018
Bašta sa 800 vrsta biljaka na krovu

Nikla u Londonu

Domino Magazin 26.01.2018
Kupatilo iz snova uz raznovrsnu ponudu hansgrohe Metropol linije

Karakterističan stil premijum kupatilskog dizajna

Domino Magazin 15.01.2018
Tesla počinje da pravi solarni crep

Posle mnogo kašnjenja

Domino Magazin 12.01.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.