Kako si došao na ideju da napraviš produkcijski studio?

Na ideju da napravimo svoj studio za animaciju i postprodukciju, Fried Pictures, došli smo moj prijatelj Siniša Sumina i ja 2004. Fried je došao kao logičan nastavak dugogodišnje borbe da radimo ono što želimo, drugačije i autentično, onako kako to nismo mogli da radimo za druge. Trebalo je izgraditi ime, privući pažnju i ostati originalan uvek. 
 
Čime si se bavio ranije i šta se dobije kada se dečko koji se loži na ektremne sportove transformiše u nekoga ko vodi ozbiljnu agenciju sa ozbiljnim klijentima?
 
Ljubav prema umetnosti i sklonost prema kompjuterima, dizajnu, stripovima, filmovima, muzici se razvila u pravcu digitalizacije naših ideja. Sve je to ono čime se  trenutno bavimo. Suma je oduvek voleo muziku i slikarstvo što veoma doprinosi likovnosti izraza.
 
Što se tiče moje ljubavi prema ekstremnim sortovima, ona nije ni u kakvoj vezi sa poslom kojim se bavim. Međutim, vrlo često osećam udare adrenalina kad treba da naplatimo posao koji smo obavili i za takve situacije sam istreniran u čemu su mi extremni sportovi u mnogome pomogli. :)))) Baš kao u extremnim sportovima, Fried uvek otkriva nove trikove, a svaki projekat doživljavamo kao novu avanturu. Izgleda da, ipak, ima veze…
 
Šta danas Fried Pictures sve radi?
 
Radimo ono što smo oduvek želeli- film. U pitanju je kratki film Petra Pasića, E-Pigs, nastao kao naša zajednička ideja. Ne bih mnogo govorio o filmu jer će u moje ime govoriti Kanski festival 2009. Čitaocima poklanjam par fotografija se seta… Pored filma, bavimo se našim standardim poslom- reklame, vizuelni identiteti, spotovi, džinglovi…
 
Koliko se u Srbiji prate produkcijski trendovi?
 
S obzirom na to da je naše tržište malo, ni produkcija ne može da parira svetskoj. Ali, radeći sa stranim klijentima, stekli smo utisak da ono što izlazi kao proizvod naše kreativnosti ima pozitivnu reakciju i iskreno mislim da živimo u okruženju mladih i talentovanih ljudi.
 
Da li razmišljaš o animiranom filmu i da li je to uopšte moguće izvesti u Srbiji?
 
Svako ko se bavi animacijom, mašta o svom animiranom filmu. Pošto kod nas trenutno ne postoje uslovi da se napravi ozbiljan animirani film, sačekacemo još koju godinu.
 
Koliko je bitna tehnika, a koliko ideje?
 
Podjednako je bitno imati oba.
 
Da li imaš neke uzore u umetničkom i biznis svetu?
Naravno da postoje uzori koji su imali uticaj na nas. Da li je to novi  Gondryjev ili Cunningham-ov spot ili novi Pixarov film. Sve što je lepo i kreativno ima uticaj.
 
Čime se još baviš pored rada u studiju?
 
Pored extremnih sportova (snowboard, kite surf, podvodni hokej i ronjenje), slobodno vreme provodim kuvajući u studiju. Suma je takođe odličan kuvar, tako da kad ne radimo, volimo da spojimo kulinarske veštine.
 
Kako ste se izborili za klijente? Dođu sami ili borba za svakoga?
 
Za dobrim konjem se prašina diže.
 
Kako vidiš idealnu budućnost za tebe i Fried Pictures?
 
Svakako ne u ekonmskoj krizi, koju svi očekuju sledece godine… Mmmm…studio na obali okeana.
 
Tri saveta za mlade kreativce u proste 3 rečenice?
 
Dovoljan je jedan – Ne dozvolite da vam posao bude sve u životu!!!

3 KOMENTARI

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime