Viktorijanski stil nastaje u periodu vladavine Kraljice Viktorije, odnosno godine između 1830. i 1900. godine. Uticaj ovog vremena na umetnost pa i dizjna enterijera je značajan. Nekoliko karakteristika je važno za Viktorijanski stil a jedan od njih je svakako bogatstvo boja koje nastaju kao rezultat novih tehnika proizvodnje i njihove upotrebe.

Najviše su se koristile bordo, rubin crvena i šumsko zelena boja dok pruge i florani elementi na tapetama, zavesama i drugom nameštaju zbog toga postaju sveprisutni.

Po prvi put više pažnje posvećeno je svetlu, posebno svećama koje su ispunile skoro svaki kutak prostorija.

Masivni, drveni nameštaj tamnijih nijansi podseća na barok. Ali nasuprot njemu su motivi cveća, prirode i puno svetla.

Prisutnost dekora u enterijeru bila je znak dobrog ukusa, dok je, sa druge strane, oskudnost nameštaja bila karakteristična za one nižih staleža. Prozori su bili ukrašeni zavesama od bogatih tkanina. Kako bi izgled bio još bogatiji, zavese često sadrže elemente svile i vune.

Ako pogledamo elemente koje predstavlja Viktorijanski stil, on je sličan prethodnim kretanjima u enterijeru ili preuzima njihove elemente, spajajući ih na stari ili češće novi način.

Ono što je ključno za ovaj period jeste prosperitet tokom vladavine kraljice Viktorije koji je stvorio prostor da se dizajn interijera mnogo značajnije shvati i to je nasleđe koje je do danas ostalo aktuelno.

Izvor: LionsBee