Nedavno se u našim knjižarama pojavilo zaista izuzetno izdanje pod naslovom: Vek stripa u Srbiji. Autor knjige je Zdravko Zupan. Zdravko Zupan se već više decenija bavi crtanjem, izdavaštvom, pisanjem i popularizacijom stripova. Ova knjiga je rezultat njegovog izuzetnog angažovanja i poznavanja materije, kao i posedovanja kolekcije koja sadrži skoro sve što je ikada publikovano u Srbiji.
 
Zupanova knjiga predstavlja kapitalno delo u srpskoj umetnosti u kulturi a posebno u umetnosti stripa. Primećujem da su mnogi zatečeni ovim delom jer su stručni komentari za sada sporadični i knjiga je propraćena skromnom prezentacijom u Pančevu. Dakle, u nedostatku temeljitih recenzija od strane naših kritičara i poznavaoca stripa, pokušaću da dam lični doživljaj ove knjige, baziran na preko 40 godina praćenja naše strip scene.

Malo država se može pohvaliti ovakvim sveobuhvatnim radom iz istorije ovog segmenta umetnosti. Kako je neko jednom rekao u Strip Vestima – “I mnogo veće kulture bi nam pozavidele na Zdravku Zupanu” kao istoriografu i komentatoru stripa. Knjiga pokriva rane radove sa početka 20 veka, detaljno objašnjava stvaralašvo pre Drugog svetskog rata, analizira bogato izdavaštvo od kraja rata do 90-ih godina, i konačno popisuje fanzine i individualne napore da se strip održi do početka 21 veka. Možda će jednog dana strip biti upamćen kao jedan od najznačajnijih oblika kulture u 20 veku, pri čemu Zupanova knjiga to upravo potvrđuje kada je Srbija u pitanju.

Knjiga je nabijena podacima i prepoznaje se ogroman rad i dugogodišnje iskustvo. Ono što ja najbolje poznajem je idavaštvo od 50-ih do 90-ih godina prošlog veka i nisam mogao da uočim ni jednu faktografsku grešku, a sa druge strane saznao sam podatke koje nisam znao. Neki segmenti ove duge istorije su već detaljnije obrađeni u istoriografskim delima (Bogdanović, Draginčić, Tucakov, Jovanović, itd) ili esejističkim radovima (Pavković, Đukanović, Đukić, Ivkov, Stojanović itd), tako da sa svim tim radovima imamo veoma dobro pokriven jedan važan segment umetnosti, a to je kritika i faktografija.

Knjigu sam na početku nazvao kapitalnom iz sledećih razloga:

(1) Ovo je istoriografska, dakle referentna knjiga kojoj se uvek možemo vraćati u slučaju da nam trebaju podaci iz jednog veka duge istorije stripa u Srbiji

(2) Knjiga daje uporište svima nama koji volimo strip i dokazuje da se mi ne bavimo nečim što je za nedoraslu decu već nečim što ima raznovrsnost i kvalitet

(3) Knjiga konačno stavlja tačku na nekada popularne diskusije da li je strip umetnost ili nije.

Ako jedna oblast ljudskog stvaralaštva ima ovako bogatu istoriju i faktografiju onda je to stvaralaštvo definitivno umetnost

Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i sa puno ilustracija, što je neophodno za jednu vizuelnu umetnost kao što je strip. Pisana je tokom dugog niza godina, ali izgleda da je prelomljena u žurbi. Nadam se da će sledeće izdanje učiniti knjigu jos više „naučno“ postavljenom, dakle sa uvodom od strane autora i /ili kolega, kratkom biografijom autora i naročito poglavljima i sadržajem, što bi nam omogućili da se lakše krećemo kroz knjigu.

Izvor: Happy Novi Sad

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime