Unikatne patike

Nike iscrtane četkicom

Secure D je sa 22 godine jedan od najmlađih australijskih street art umetnika, a postao je svetski poznat svojim unikatno iscrtanim Nike patikama. Kao i većina street umetnika počeo je crtanjem grafita i to po rodnom Melburnu.
 
Da li si išao u neku dizajenersku školu i kako si naučio da crtaš?
Ne, nikada nisam išao u umetničku školu. U srednjoj školi sam sa ortacima crtao grafike i tih osam godina šaranja po ulicama mi je bio najbolji trening. Sve sam naučio na greškama i mislim da je to i najbolji način.
 
Koliko ti treba da uradiš jedan par patika?
Kada sam počinjao više od 40 sati, ali kako sam unapređivao tehniku sve manje. Prve patike su bile i moj prvi ozbiljan rad urađen četkicom. Sada mi treba između 10 i 16 sati za par, u zavisnosti od stila i kompleksnosti.
 
Da li misliš da ti je stil napredovao?
Definitivno. Pošto nisam imao teorijsko znanje, sam sam istraživao različite stilove i tehnike. To mi je pomoglo da unapredim svoje radove. Na početku sam radio patike inspirisan recimo filmovima poput Sin City ili slično. Sada sam ipak okrenut stvaranju mog originalnog dizajna.
 
Koliko imaš patika?
Oko 220, možda 250. Ali samo 12 su unikatno iscrtane.
 
Budućnost?

Počinjem saradnju sa novim skate brendom Globe koji će imati premijeru početkom 2009. godine. To će biti veoma uzbudljivo iskustvo. Mislim da će uskoro procureti neki radovi u javnost. Ideja je da se radi na unikatima, nasuprot masovnoj proizvodnji koja je sve češća danas, čak i kod ulične umetnosti.

1 comment on “Unikatne patike”

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *