Sharbat Gula, 12-godišnja izbeglica iz Avganistana očarala je ceo svet svojim prodornim zelenim očima na fotografiji koju je 1985. godine snimio Steve McCurry.

Fotku je na naslovnoj strani objavio National Geographic.

Kada je fotka objavljena, identitet devojčice nije bio poznat pa su je nazvali “Avganistanska devojčica” ili “Afghan Girll”. Roditelji su joj ubijeni u ruskom bombardovanju kad je imala oko šest godina, piše Independent.

McCurry je desetak puta putovao u tu regiju, pokušavajući da je opet pronađe. Na kraju je uspeo tek 2002. godine, 18 godina pošto je nastala fotografija i to u udaljenom selu u istočnom Avganistanu. Do tada nikada nije videla fotografiju koja ju je učinila slavnom u celom svetu.

Ali ovih dana stižu loše vesti. Sharbat je uhapšena u Pakistanu i sada se suočava sa mogućnošću da provede 14 godina u zatvoru.

Pakistanska Federalna istraživačka agencija (FIA) uhapsila je u njenoj kući Peshawaru. Gula je osumnjičena za falsifikovanje lične karte. Mnogi Avganistanci iz očaja lažiraju dokumente Pakistana kako bi izbegli povratak u ratom uništeni Avganistan.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime