Šnicle sa uzorcima ljudskih ćelija odgajane su u laboratoriji kao umetnički projekat. Ali, naučnici kažu da to nije “tehnički” kanibalizam” objavljuje dailymail.co.uk.

Ćelije su uzgajane tokom tri meseca i hranjene ljudskim serumom iz odbačene krvi kojoj je prošao rok

Onda su ti ljudski odresci veličine zalogaja, sačuvani u smoli i izloženi u Design Museum and the Philadelphia Museum of Art.

“Naš dizajn je naučno i ekonomski izvediv, ali takođe ironičan na mnogo načina. Ne promovišemo “jedenje sebe” kao realno rešenje koje će poboljšati čovekove potrebe za proteinima,” rekao je umetnik projekta Orkan Telhan.

Autori ističu da je ova šnicla u potpunosti napravljena od ljudskih proizvoda, nije naneta šteta životinjama.

Podseća se da laboratorijski uzgojeno životinjsko meso zavisi od fetalog goveđeg seruma kao proteina važnog za rast a proizvođači ne govore o maltretiranju i okrutnosti prema životinjama. Ovaj serum se dobija iz krvi telećih fetusa nakon klanja trudnih majki, rekli su autori progrma.

Takođe se ističe da za sada nijedeno meso uzgojeno u laboratoriji još nije odobreno za prodaju u bilo kojoj zemlji Ali se tržište procenjuje na oko 155 milona funti a očekuje se da će rasti velikom brzinom.

Ovaj projekat sa šniclama od ljudskih ćelija nazvanim Ouroboros po zmiji koja grize svoj rep, nominovan je za nagradu za dizajn Londonskog muzeja dizajna za 2020. godinu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime