Pronadjen blok sa skicama Vinsenta van Goga

Jedna Grkinja pronašla je u očevom skladištu blok sa skicama koji je, kako se veruje, pripadao Vinsentu van Gogu i u kojem se nalaze portreti nalik na one na njegovim najpoznatijim radovima.

Otac Dorete Pepe odneo je blok iz jednog nacističkog voza tokom Drugog svetskog rata, kada je bio pripadnik grčkog pokreta otpora. Grkinja sada pokušava da potvrdi njegovu autentičnost uz pomoć eksperata Muzeja Van Gog u Amsterdamu.

Jedan umetnički ekspert kojeg je angažovala Doreta Pepa zaključio je da je skice nacrtao holandski postimpresionista. Strani eksperti ubrzo će ispitati radove i odlučiti o njihovoj autentičnosti.

„Ko ne bi bio uzbudjen zbog takvog otkrića? To je Van Gogova duša. Ovaj blok je poklon jedinstven u svetu“, kazala je Doreta Pepa.

U bloku su skice likova, uključujući lica sa Van Gogovih crteža „Ljudi koji jedu krompir“ (na slici), „Tuga“ i „Otac Tangi“.

Doreta Pepa je kazala da je mali blok braon boje sa preko 60 stranica skica i crteža pronašla medju kutijama koje je u skladištu ostavio njen pokojni otac. Ako se njegova autentičnost potvrdi, mogao bi da vredi blizu četiri miliona evra, ocenila je.

U skladištu je pronadjena i fotografija čoveka za koga Doreta Pepa veruje da je holandski umetnik.

„Blok… je divan poklon celom umetničkom svetu. On je i svedočanstvo o tome da je crtež, kao što je i on verovao, kičma slike“, naveo je u izveštaju grčki umetnik i umetnički ekspert Atanasio Selija, kojeg je Doreta Pepa angažovala da pregleda blok.

Na bloku se nalazi pečat Kraljevske akademije umetnosti u Briselu, koju je Van Gog pohadjao 1880, kao i nacistički žig.

„Ovaj blok pripadao je mom ocu, koji je bio borac grčkog pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata. Prema onome što je napisao, uzeo ga je tokom napada na nacistički voz koji se povlačio iz Grčke na kraju nemačke okupacije“, ispričala je Doreta Pepa.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *