Prodaja umetničkih slika je u poslednje vreme poprilično zanimljiva. Recimo, 2017. godine portret Isusa Hrista Salvator Mundi koga je (verovatno) uradio Leonardo da Vinči prodat je u Christie kući za neverovatnih 450,312,500 dolara. I tako je postala najskuplja slika ikada prodata.

Ali je onda Salvator Mundi nestao i niko nema pojma gde je niti ko ga je zapravo kupio. Ovde imate priču o tome.

Prodaja umetničkih slika

View this post on Instagram

David Hockney’s landmark pool painting is set to make a ‘splash’ in London 💦 Painted in 1966, ‘The Splash’ is expected to sell for more than £20 million when it appears in our Contemporary Art Evening Auction on February 11. The painting captures a fleeting moment just seconds after a diver has broken the calm surface of a swimming pool. It is one of a series of three ‘splashes’, the largest of which is a jewel in the @Tate collection. The painting follows the artist’s relocation to LA just months earlier. The city was everything the Yorkshire-born artist had hoped it would be: a land of possibility, sun drenched houses, deep blue pools, palm trees and beautiful bodies, and ‘The Splash’ embodies the warmth, affluence, and pursuit of pleasure which Hockney so loved about this Californian dreamland. – #SothebysContemporary #CaliforniaDreaming #DavidHockney #losangeles

A post shared by Sotheby's (@sothebys) on

A sada je najavljena i aukcija čuvene slike The Splash u kući Sotheby’s.

Delo je naslikao David Hockney 1966 godine i očekuje se da će dostići cenu između 20 i 30 miliona funti. A možda i više, imajući u vidu astronomske cifre koje su neka dela ostvarila u poslednje vreme. Prošli put se našla u prodaji 2006 godine kada je prodata za 2.9 miliona funti. Od tada je Hokney imao još vrednih prodaja svojih umetničkih dela.

Recimo njegova druga slika je 2018 godine dostigla 90 miliona dolara i to “Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)”.

Pored slike The Splash u istom serijalu od tri dela i istom periodu od istog umetnika, nastale su i “A Little Splash” (1966) i verovatno njegova najpoznatija slika “A Bigger Splash” (1967), koja se nalazi u Londonskoj Tate Modern galeriji. Sve tri slike su u istom stilu i sločnog formata (oko 180 x 180 santimetara). Zanimljivo je da je treća slika A Little Splash u privatnoj kolekciji i nikada nije ponuđena na prodaju. Bar ne javno.

Aukcija je zakazana za 11. februar.

A ako vas zanima prodaja umetničkih slika kako izgleda lista najskupljih slika ikada prodatih evo je:

  1. Salvator Mundi, Leonardo da Vinči – 469.7 miliona dolara
  2. Interchange, Wiljem de Koning – 324 miliona dolara
  3. The Card Players, Pol Sezan – 284 miliona dolara
  4. Nafea Faa Ipoipo, Pol Gogen, 227 miliona dolara
  5. Number 17A, Džekson Polok, 216 miliona dolara

Ovde je cela lista.

Pogledajte i naš super popularni tekst – Klasična umetnost za idiote.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime