Slika: Postoji i gola Mona Liza?
Art

Postoji i gola Mona Liza?

Misterija se krije u podrumima Luvra

Postoji i gola Mona Liza?

U podrumima Luvra, stručnjaci razmatraju crtež sa jednim pitanjem na umu: da li bi ova polunaga, misteriozno nasmejana dama, mogla biti skica Leonarda da Vinčija?

“Mona Vana” – ili “Naga Mona Liza”, kako je nazvan crtež nacrtan ugljem – pripisuje se Leonardovom studiju još od dvadesetog veka, ali se sve vreme postavljaju pitanja da li je to njegov rad.

Crtež dimenzija 71 x 53 cm, nalazi se od 1862. godine u muzeju Konde, u dvorcu Šantili, severno od Pariza. Naučnici sada pokušavaju da utvrde ko je nacrtao taj crtež, pre izložbe u muzeju Konde koja će se održati 2019. godine, kako bi se obeležilo pet stotina godina od Leonardove smrti.

Matju Deldik, zamenik kustosa muzeja Konde, kaže da je analiza velikog broja eksperata do sada pokazala da bi “Mona Vana” mogla da bude crtež jednog od Leonardovih učenika, ali i da postoji mogućnost da je i sam učestvovao. “Ako je Leonardo učestvovao, to je samo u pojedinim delovima crteža”, dodaje Deldik.

Skica je prvobitno pripisana Leonardu, kada je Duk D’umal, sin poslednjeg francuskog kralja Luja Filipa, kupio crtež 1862. godine za muzej Konde. Međutim, analize s početka dvadesetog veka, navele su eksperte da zaključe da je to nacrtao neko od njegovih učenika. Muzej je odlučio da sprovede testove nakon novog istraživanja.

De Bejzer, koji je 2016. godine pomogao u otkrivanju Da Vinčijevog crteža Svetog Sebastijana, kaže da bi testiranje pomoglo da se otkrije više detalja o svakom sloju, kao i da se odredi da li je original Da Vinčijevih ruku delo.

Naučnici su rekli da “Mona Vana” datira s početka šesnaestog veka, za vreme Leonardovog života. Analize su takođe pokazale da papir koji je korišćen za crtanje vodi poreklo iz oblasti između Firence i Venecije. Međutim, ekspert za konzervacije iz Luvra Bruno Motin rekao je za novine Le Parisien da bi bio oprezan sa povezivanjem “Mona Vane” i Da Vinčija. “Senčenje pri vrhu crteža, blizu glave, izvela je desnoruka osoba”, kaže Motin, dodajući da je Da Vinči bio levak.

Dvadesetak slika nagih žena koje podsećaju na “Mona Lizu”, nalazi se u muzejima. Nakon analiza, “Mona Vana” će biti vraćena u muzej Konde, gde kuratori žele da pozajme neke od ovih slika iz muzeja u Nemačkoj, Italiji i Rusiji, za izložbu 2019. godine.

“Toliko je Leonardovih učenika slikalo nagu Mona Lizu ili pisalo o njoj, da smo skoro sigurni da je jednu naslikao Leonardo”, kaže Deldik. Takođe dodaje: “U svakom slučaju, ’Mona Liza’ iz Luvra i ’Naga Mona Liza’ imaju jednu zajedničku crtu: uvek će sa sobom nositi mnogo misterije.” izvor: b92

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 

Više uArt

Najluđa konceptualna umetnost do sada

Ceo dan slaže iseckanu novčanicu

Domino Magazin 17.01.2018
Pronađite dvojnika u muzeju

Google vam pomaže

Domino Magazin 16.01.2018
Marina Abramović u Muzeju Savremene Umestnosti

U Beogradu i septembru 2019. godine

Domino Magazin 03.01.2018
Ona crta superherojke ali kao prave devojke

I rezultati su čudesni

Domino Magazin 22.12.2017
Tribina Strip i religija u Domu omladine

Ciklus okruglih stolova o zabranjenim temama srpskog i jugoslovenskog stripa "SRED ČETKICA, BAJONETA..."

Domino Magazin 12.12.2017
Ovaj tip stvarno zna da se našminka

Može da postane bilo ko

Domino Magazin 07.12.2017
Ovako bi Barbie i Ken izgledali u Istočnoj Evropi

Sede u raspaloj kuhinji i puše a tu je i baba

Domino Magazin 04.12.2017
Šta je Mikelanđelo sakrio na poznatoj fresci?

Zanimljiva teorija

Domino Magazin 30.11.2017
Ovaj fotograf ima milion pratilaca

Pogledajte slike pa će vam biti jasno zašto

Domino Magazin 30.11.2017
Genijalni crteži ljudi kao u stripovima

Samo pošaljite fotku ovom tipu i dobijate crtež

Domino Magazin 22.11.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.