U prisustvu brojnih zvanica iz kulturnog i javnog života Srbije i regiona je ovog vikenda predstavljena nekadašnja monumentalna garaža, sada  pretvorena u konceptualnu simbiozu dnevnih i noćnih aktivnosti sa idejom da predstavlja svakodnevnu inspiraciju ljudima iz Beograda, Srbije, regiona i celog sveta, i na taj način probudi dušu pomalo zaboravljene kreativne četvrti Beograda – Savamale.

Svakako najlepši beogradski trg koji sa tri strane oivičavaju znamenite lepotice beogradske arhitekture – hotel Bristol, zgrada Beogradske zgrade i Vučina kuća izgradjene početkom dvadesetog veka, trebalo je da dobije svoj četvrti odgovor na mestu gde se nekada nalazio hotel Bosna, a danas Mikser kuća. Prvi svetski rat brutalno prekida savamalsku, urbanističku, kulturnu i ekonomsku renesansu, moralo je da prođe sto godina kako bismo videli nastavak. Na mestu nikada izgradjene palate braće Krsmanović, na trgu duhova, radja se Mikser House, kao prirodni nastavak zlatnog perioda Savamale. Modernističko zdanje zamišljeno je kao stecište dizajnera, muzičara, kreativaca, modernista, sanjara o lepšem i boljem Beogradu, Srbiji, Balkanu.

Odrednica „Balkan design centar“ vrlo jasno određuje regionalni karakter mesta, kao sabirnog centra regionalne dizajn scene koja je godinama pažljivo stvarana i negovana kroz aktivnosti Mikser festivala. Prodavnica originalnog, savremenog balkanskog dizajna u svom nazivu sugeriše potrebu za preispitivanjem stereotipa o Balkanu kao specijalnom odeljenju Evrope, pokušavajući da afirmiše kreativni potencijal regiona kao šansu sa kreiranje novog balkanskog identiteta.

Permanenta kulturna akcija, koncerti, izložbe, multimedijalni sadržaji, predavanja, seminari, festivali, društveni aktivizam i borba za revitalizaciju istorijske četvrti i njenih znamenitih građevina postaju svakodnevni imperativ tima koji vodi Mikser House i  Mikser festival, čija je sudbina neraskidivo vezana za sudbinu kvarta i svih kreativnih ljudi i preduzetnika kojih je svakim danom sve više u Savamali.
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime