Trinaesta Noć muzeja probudiće ove subote, 21. maja, brojne gradske kutke ispunjene kulturom. Za one spremne da otvore oči u Noći, evo korisnog vodiča kroz svet skrivenih dragulja…

Noć muzeja već godinama važi za manifestaciju koja Beograđane i njihove goste drži budnima sve od 17 časova do sat iza ponoći i to uz pomoć kulture i umetnosti. Raskošne postavke, otvaranje novih, pomalo zaboravljenih prostora i pričanje neispričanih priča deo su šarma ove omiljene kulturne manifestacije. Ipak, ono što svaku Noć muzeja čini tako posebnom jesu i pažljivo osmišljeni, skriveni dragulji koji i najprobirljivije posetioce vode na putovanje kroz uzbudljivu muzejsku noć. Nastavljajući tu tradiciju, Noć muzeja i ove godine priprema „vodič kroz svet skrivenih dragulja“ sa preporukama za nesvakidašnje priče koje posetioci nikako ne bi trebalo da propuste.

Jedan takav dragulj, kada je savremena umetnostu u pitanju, svakako je izložba „Fragmenti vremena“ u Muzeju grada Beograda. Naša istaknuta umetnica Marija Dragojlović kroz fotografije i razglednice sa porodičnih letovanja priča intimnu priču o vrednosti svakodnevice, razotkrivajući načine života običnih, malih ljudi u vremenskom periodu od dvadesetih godina XX veka pa sve do danas.

Čari pozorišne umetnosti ovog puta biće ispričane u Muzeju narodnog pozorišta i to uz pomoć raskošnih pozorišnih kostima! Uz eksponate muzeja, kostime koji su obeležili istoriju nacionalnog teatra, mladi kostimografi prikazaće svoje skice i radove i tokom cele večeri od papira i drugih materijala praviti kostime u slavu Viljema Šekspira i Migela de Servantesa, koji su nas napustili pre četiri veka, ostavljajući za sobom slavna književna dela za sva vremena.

Vukova zadužbina povešće svoje posetioce na putovanju kroz istoriju, a glavni vodič na toj avanturi biće osmeh! Večita snaga smeh na kojoj književnost i lepa reč lete već vekovima ove subote imaće podršku domaćih pisaca poput Raše Popova, Slobodana Stanišića, Rajko Lukač, Vlada Batinić… Uz sve to, odeljensko pozorište Farmaceutsko-fizioterapeutske škole iz Beograda izvešće predstavu koja se zasniva na delima Đarmatija i Šekspira!

Fenomen zdravlja i lepote sa početka XX veka u Muzeju srpskog lekarskog društva, povešće vas kroz istoriju medicine i ponudiće vam jasniju sliku o nekadašnjim idealima lepote i zdravlja. Pogledajte na koji način su reklamirani lekovi i izaberite slogane po svojoj meri! Zagledajte se u stare etikete i saznajte da li su nekadašnja sredstva za ulepšavanje bila zdravija nego danas… ili možda nisu?

U Muzeju Vazduhoplovstva upoznaćete se sa jednim radnim danom pilota, pogledati kako su se kompleksne komande upravljanja menjale od početka XX veka do sada kroz bogatu kolekciju letelica i aviona.

Galerija Narodne banke predstaviće vam najznačajnije fotografske radove domaće scene u protekloj godini. Od 1951. godine, kad je organizovana prva republička izložba fotografije u organizaciji Foto-saveza Srbije, foto-stvaralaštvo dobilo je uvaženo mesto na kulturnoj mapi našeg grada. Smotra koja nam omogućava da osmotrimo najznačajnije radove nastale u protekloj godini, da odmerimo šta rade stari znalci-profesionalci i proverimo koje mlade snage su se bacile na delo, ove godine dočekuje vas u Galeriji Narodne banke Srbije.

Noć muzeja i ove godine organizuje vođene ture po Novom i Jevrejsko sefardskom groblju, upoznajući posetioce sa ovim jedinstvenim muzejima na otvorenom. Šetnja kroz Novo groblje proći će u znaku „svetlih grobova“ pesnika i književnika, sanjara i romantičara koji su bili najzaslužniji za stvaranje slike boemskog Beograda. Jevrejsko sefardsko groblje ispričaće priče o nekadašnjem Dorćolu između dva svetska rata, uz miris pržene kafe i sveže pečenog hleba i brojne anegdote čuvenih, ali i ponekih zaboravljenih Dorćolaca.

Ulaznice za sva dešavanja već se mogu kupiti po pretprodajnoj ceni od 400 RSD, dok će na dan manifestacije, 21. maja, cena iznositi 450 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Uz tradicionalnu podršku Direkcije za javni prevoz grada Beograda, ulaznica za Noć muzeja će na dan manifestacije važiti kao putna isprava na svim linijama gradskog prevoza u periodu od 16 časova do ponoći.

Noć muzeja, koja se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već sedam godina. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije  Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz 27 dokumentarna, filmska i sportska kanala, u 47 zemalja. Pored kanala Viasat History, kompanija je na našem tržištu prisutna i sa kanalima TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.

Prijatelj 13. Noći muzeja je MTS, koja je sponzor manifestacije 11. put za redom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kompanija Coca-Cola, IDEA, Alpha Bank i štamparija Grafix.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime