“Da Vinci of Debt” je najskuplje umetničko delo na svetu. Procenjena je na 470 miliona USD.

“Da Vinci of Debt” je izložena u New York City Grand Central železničkoj stanici.

Instalaciju je postavila američka pivarska kompanija Anheuser-Busch kako bi prezentovala svoj program olakšavanja studentskog duga.

Pivo Natral Light stvorilo je tako istoriju umetnosti, otkrivajući najskuplje umetničko delo na svetu u pokušaju da skrene pažnju na sve veće troškove fakultetskog studiranja i sticanja diplome i studentskog duga u Americi.

Ova instalacija je našla inspiraciju u studentskoj dužničkoj krizi koja je obuhvatila 45 miliona američkih studenata. Kompanija je želela da skrene pažnju na ovaj problem sa nesagledivim posledicama. Dug na fakultetu je jedno od najvažnijih pitanja Amerikanaca danas.

U ovoj instalaciji umetničke diplome lepršaju kroz vazduh u sobi, ima ih i na podu uredno naslaganih. Kažu da ih je 2600 a procenjuju se na više od 180.000 američkih dolara svaka – prosečni trošak četvorogodišnjeg fakultetskog obrazovanja u SAD.

Upravo zato je instalacija procenjena na 470 miliona dolara. A to je za 20 miliona američkih dolara više od najskuplje slike koja je ikad prodata: Salvator Mundi Leonarda da Vinčija.

“Da Vinci of Debt” slavi povratak programa za olakšavanje duga koji je pokrenut 2018. Svake godine program obezbeđuje milion dolara za pomoć ljudima koji su opterećeni teretom duga.

Pomoću Snapchat moguće je da se virtualno nađete na prostoru izložbe što je poseban doživljaj.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime