Muzej prekinutih veza stiže u Beograd

Seckanje njegovog skupog odela, izbacivanje njene nagradjivane kolekcije vina na ulicu ili spaljivanje ljubavnih pisama, samo su neki od načina na koji ostavljeni iskaljuju svoj bes i potrebu za osvetom. Ukoliko želite da se rešite nekog predmeta koji vas podseća na bolan raskid, ostavite ga u Muzeju prekinutih veza!

Osnovan u Zagrebu pre godinu i po dana, muzej trenutno gostuje u Berlinu, a 12. januara stiže i u Beograd. Zanimljivo je da osnivačica ustanove, umetnica Olinka Vištica, došla je na ovu ideju nakon raskida sa kolegom Draženom Grubišićem, sa kojim danas vodi muzej

„Želimo da uništimo sve što nas podseća na prekinutu vezu kako bismo se oporavili, ali mi smo odlučili da za prevazilaženje bola upotrebimo kreativnost i mislimo na radosne trenutke za koje su nas ti predmeti nekada vezivali“, kaže Vištica koja smatra da izložba ima terapeutsko dejstvo.

U muzeju možete ostaviti predmete zaostale nakon propalih veza, od onih „za jednu noć“, do višedecenijskih brakova. Tako su u izložbe uvršteni najraznovrsniji predmeti, od sekire koju je jedna žena koristila da uništi nameštaj svoje bivše devojke do vereničkog prstenja, ljubavnih pisama, „vespe“, faksa i venčanice.

Tu je čak i drvena noga jednog ratnog veterana iz devedesetih koji se zaljubio u bolničarku u poljskoj bolnici. Donator je uz eksponat napisao „Noga je trajala duže od veze“.

„Ovaj muzej je interaktivno, ali nepretenciozno mesto, gde možete podeliti svoju životnu priču. Često nas posećuju parovi, koji se smeju gledajući eksponate, nadajući se da se to njima nikada neće dogoditi“ rekao je za „Blic“ organizator izložbe u Berlinu.

Nakon Berlina, izložba stiže u Beograd, od 12. januara do 9. februara 2008. u organizaciji Kulturnog fronta, a moguća su gostovanja i u Njujorku, Tokiju i Sao Paolu.

Izvor: Mondo

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *