Sigurno se sećate Damiena Hirsta koji je žario i palio umetničkim krugovima sve do 2008. godine. Njegova dela poput ajkule u formalinu ili prave lobanje optočene dijamantima su prodavana za milione dolara. A onda kao da je nestao sa lica zemlje!

I upravo se to dogodilo! Damien više nije popularan a vrednost njegovih dela dramatično pada iz dana u dan. Na poslednjim aukcijama čak nije uspeo ni sve da proda, što se do sada nije dešavalo!

A sada nam stiže i vest da se ovaj kontraverzni umetnik rastao od najpoznatnijeg dilera umetnitna po imenu Larry Gagosian sa kojim je radio godinama.

Kritičari kažu da je konačno prošlo vreme umetnosti koja se predstavlja samo kroz novac.

Zašto je Damen doživeo takav debakl poslednjih godina? Ako ste pomislili da je u pitanju ekonomska kriza pogrešili ste pošto tržište umetnina cveta. Odgovor je jednostavan. On pravi užasnu umetnost, slažu se kritičari.

Neki čak smatraju da nije slučajno što je Hirst doživeo vrhunac pred sam počeak ekonomske krize odnosno da je njegova simbolika u korelaciji sa ekonomskim prevarama, krađama i propašću jednog sistema.

Čak nije nemoguće da za par godina neko Hirstovo delo plaćeno par miliona kupite na rasprodaji u garaži, ocenjuju stručnjaci! I to je dobro! Zato što predstavlja vraćanje pravim vrednostima u umetnosti, humanosti i veštini a ne novcu koji je bio dovoljan da postaneš poznat.

Eto, možda ima nade za ovaj svet! photo via

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime