Posle jučerašnjeg šoka koji nam je priredio Banksy,The New York Times je razgovarao sa izvršnim producentom Simpsonovih Al Jean.

 

Saznajte kako je došlo do saradnje sa anonimnim grafiti umetnikom i koliko će ih ona skupo koštati.

Kako ste došli na ideju da Banksy uradi ovu špicu, kako ste ga našli i u kolikoj ste sada nevolji?

Pa, još uvek nisam otpušten, to je dobar znak. Pogledao sam njegov film "Exit Through the Gift Shop" i pomislio sam – trebalo bi da mu damo da on uradi špicu. Onda sam pitao Bonnie Pietila, našu devojku za uloge, da li može da dođe do njega. Uspela je da ga nađe preko producenata njegovog filma. Nismo imali neke posebne ideje oko te saradnje. On nam je poslao svoje ideje i skice a mi smo ih animirali.

Da li ste se zabrinuli da materijal koji je poslao neće biti baš lagodan za vas?

Lagao bih ako bih rekao da nisam razmišljao o tome. Fox je bio vrlo kooperativan, a producent Matt Groening je odmah rekao da bi trebalo da uradimo to i potrudimo se da što je moguće više liči na originalne crteže. I tako smo uradili. Recimo, 95 procenata je identično njegovoj ideji, a neke izmene smo morali da napravimo zbog standarda produkcije.

Šta je izbačeno?

Praktično sve je ostalo.

Banksy dosta uspešno krije svoj identitet. Kako ste sigurni da ste radili sa njim?

Originalni crteži su bili u njegovom stilu i svakako su delo veoma veštog umetnika. Komunicirali smo sa osobom koja ga predstavlja. Nisam ga upoznao, ne znam kako izgleda. Sada dobija pohvale za to što je uradio i ne buni se, pa sam prilično siguran da je to on. Preko sigurne veze smo došli do njega i bili smo odmah sigurni.

Izgleda da su sada neke stvari u Simpsonovima pomerene na drugačiji nivo. Samo, da li si siguran da neko iznad tebe u korporaciji nije baš zadovoljan?

Mislim da moramo da shvatimo da rupe na našim DVD-ima uvek buše nesrećni jednorozi.

Da li te je kritika koju je Banksy uputio naterala da razmisliš o tome kako se rade stvari vezane za Simpsonove?

Nijedna od stvari koje su prikazane u njegovom radu zapavo nije istinita. Njegov rad postoji sam za sebe.

Mnogi animirani filmovi se prave u Južnoj Koreji, ali nisu baš takvi uslovi?

Ne, naravno da nisu.

A poslednja scena sa 20th Century Fox logom okruženom žicom?

Oni su to odobrili. Trebalo bi da shvatite da ništa od toga nije bilo lično. To je komedija i dobro je da bude duhovita. Upravo to su Simpsonovi.

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime