Posle Ljubljane, Berlinu, Sarajeva, Skoplja, Pule, i nakon poziva za gostovanje u San Francisku, Tokiju, Rimu, Stokholmu, izložba Muzeja prekinutih veza došla je u Beograd. Muzej prekinutih veza je s jedne strane sjajna umetnička postavka, dok s druge strane predstavlja iskustvo svakoga od nas (bar onih koji su ikada u životu prekinuli neku emotivnu vezu)
 
Muzej prekinutih veza umetnički je koncept koji, polazeći od pretpostavke da predmeti ( tj. celokupna materija) poseduju združena polja – "holograme" sećanja i emocija, svojom postavkom želi kreirati prostor "sigurnosne memorije" ili "zaštićenog sećanja" za očuvanje materijalne i nematerijalne emotivne baštine prekinutih ljubavnih veza. Ideja na kojoj se temelji ovaj umetnički projekat svojom univerzalnošću i interaktivnošću privukla je široku publiku. Publika je zapravo posmatrač i kreator Muzeja.
 
Za razliku od "destruktivnih" self-help saveta za oporavak od prekinute veze, muzej svakom pojedincu nudi mogućnost da kroz kreaciju tj. stvaranje fundusa muzeja prebrodi emotivni krah. Pojedinac se oslobađa "spornih predmeta", okidača trenutno "nepoželjnih" emocija, tako što ih pretvara u muzejski eksponat, tj. u umetnički artefakt i time sudeluje u stvaranju konzervisane kolektivne emotivne istorije.
 
Time predmeti koji su bili obeleženi lepim emocijama konačno izlaze iz mračnih i skrovitih mesta na svetlo dana i bivaju stavljeni u novi izložbeni okvir koji automatski menja percepciju predmeta, a kroz njega pokrenute emocije stavlja u novi kontekst.

 Postavka muzeja se obnavlja svakodnevno jer je „Museum of Broken Relationships“ projekat u trajnom nastajanju, vezan za nezaustavljivi proces nestajanja veza. Naravno, svi vi možete donirati izložbu nekim vama "dragim" predmetom koji obeležava vašu prekinutu vezu. 

Izložba će biti otvorena u galeriji Magacin u Kraljevića Marka 4 od 06. do 18 marta.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime