Jedan od najvećih međunarodnih Festivala na temu zelene kulture i životne sredine se po treći put tradicionalno održava od 14. do 16.11. u Domu omladine. Posetioci će moći da uživaju u edukativnim, umetničkim i aktivističkim programima koji podstiču kulturu življenja u skladu sa "zelenim" vrednostima.

„Green Fest“ je programski  podeljen na tri celine: „Green Screen Fest“ – program takmičarskog i revijalnog ekološkog filma, „Green Field“ – obrazovni program i „Green Square“ – izložbeni program „zelenih“ inovacija, organizacija i proizvoda.

„Green Fest“ će svečano biti otvoren u sredu 14.11 u 20 časova, projekcijom revijalnog filma „Play again“ – „Igraj Ponovo“ (u zvaničnoj selekciji više od 40 festivala i dobitnik 11 festivalskih nagrada) o posledicama koje detinjstvo otuđeno od prirode ostavlja na decu, dok će program Festivala istog dana početi u 10 časova pre podne edukativnim i kreativnim radionicama.

„Pored filma „Play again“, posetioci će u revijalnom delu „Green Screen Fest“ programa imati priliku da vide i filmove „Switch“ – „Prekidač“ (utorak 15.11 od 20 časova) o energiji i obnovljivim izvorima energije  i „Chernobyl forever“ – „Černobil zauvek“ o posledicama i rizicima havarija na nuklearnim elektranama (četvrtak 16.11 od 18:40, Velika Sala). Svečano zatvaranje Festivala je rezervisano za film „The Island president“ – „Predsednik ostrva“ koji govori o bivšem predsedniku ostrvske države Maldivi koja se suočava sa potencijalnim nestankom usled klimatskih promena (četvrtak 16.11. od 20 časova, Velika Sala“)“, istakao je Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine i dodao da su kompanije Samsung i VIP Mobile obezbedile nagrade za najbolja ostvarenja takmičarskog programa, prema oceni žirija.

Pored revijalnih filmova, svako ko poseti sadržaje Festivala biće u prilici da pogleda i retrospektivu filmova sa regionalnih festivala, kao i oko 90 kratkih i amaterskih filmova iz 22 zemlje, u takmičarskoj kategoriji.

Ove godine, „Green fest“ i Vip mobile organizuju konkurs za najbolji kratki ekološki film snimljen mobilnim telefonom na temu „Pronađi inspiraciju za ekomotivaciju". Kratak ekološki film treba da bude snimljen kamerom mobilnog telefona u trajanju do jednog minuta, a suština je da se na zanimljiv način predstavi motivacija svakog pojedinca i ljudi za jačanjem ekološke svesti u društvu.

Svi posetioci će moći da uživaju u izložbama Nacionalne Geografije, Svetskog fonda za prirodu (WWF) i Zelene Bete na temu „Urbana ekologija i održivi razvoj“.

Ulaz na sadržaje programa Međunarodnog festivala zelene kulture je i ove godine besplatan, ali će, zbog ograničenih kapaciteta raspoloživih sala, ulaz biti slobodan samo za posetioce koji su se prijavili i preuzeli karte.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime